ЕПАРХИИ И ОБЛАСТИ
ЕПАРХИИ АДМИНИСТРАТИВНИ ОБЛАСТИ
 
 
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
 
 
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ
 
НАСЕЛЕНО МЯСТО
Созопол
 

Созопол от птичи погледСозопол е град в Югоизточна България. Намира се в област Бургас и е административен център на Община Созопол.
Созопол е разположен на българското черноморско крайбрежие, на 35 км юОстровите Свети Иван и Свети Петържно от Бургас. Днес той е съставан от нов и стар град (Старият град),който се намира на малък полуостров. В близост до него са островите Свети Иван със Свети Петър, и остров Свети Кирик и Юлита (по-късно свързан с провлак със сушата).

Крепостната стена на Стария градСозопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.
През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония („полис“) наКула към крепостната стена милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите.Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. преди Христа. Аполония Понтика се конкурира със създадена след около един век мегарска колония Месемврия(Несебър).
Остров Свети Кирик. изглед от пристанищетоКотвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. преди Христа. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града се намирал голям храм на бог Аполон. Точното местополжение не е изветно, вероятно на остров Кирик (Св.Кирик и Юлита).Старият град
През 72 г. пр. Хр. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който превзема града, отнася със себе си известна статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим.
През IV в. градът отново е в подем и вече е известен с името Созополис  - „Град на спасението“. Традиционно византийски град и твърдина гравитиращ към Константинопол.
Южната крепостна стенаСредновековният Созопол е бил ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий, ок. 511 година. Те са използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани. Днес от защитните съоръжения са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3–4 метра.
През 812 г. - при кан Крум - Созопол за кратко влиза в пределите на Първата българска държава. През следващите векове,подобно на  останалите морски градове, често преминава във византийско владение. През средните векове запазва статута си на областен град. Силно е засегнат в средата на XIV век при нападение на Рисунка на Созопол от фламандския художник Ян Петерс - 1653 г.генуезката флота. По-късно е превзет и опустошен от рицарите на Амадеус Савойски.
Созопол, заедно с Месамбрия (днес Несебър) пада през 1459 година( 6 години след падането на Константинопол), като една от последните византийски крепости под турско владичество. В отбраната на града са участвали венециански и генеузки кораби.
Улица в Стария СозополПо време на турското робство Созопол се превръща в селище със затихващи функции, като главен поминък на местното население е бил риболовът. През този период са строени  живописните възрожденски Типичната созополска архитектуракъщи с тесни калдъръмени улички, станали в наше време една от визитните картички на Стария Созопол. От 1974 г. старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват "Старинен Созопол", който обхваща над 180 къщи с автентична възрожденска архитектура от XVIII-XIX век. Със своя първи етаж, изграден от камък, и втори етаж – от дърво, те са типични представители на Черноморски тип възрожденски къщи, с някои белези, които ги сродяват със Странджанския и Старопланинския тип.
Част отСозопол в началото на XX в. гръцкото население на СоРибарското училищезопол се изселва през 20-те години на XX век и основава село Созополи на Халкидическия полуостров, Гърция.
По-късно градът става най-големият риболовен център по Българското Черноморие, тук дори се открива Рибарско училище, което подготвя кадри за модерен риболов с кораби. Впоследствие се развива и курортното дело.На сцената на амфитеатъра
Всяка година в началото на септември в Созопол се провежда фестивалът на изкуствата „Аполония“, заради който малкото градче успява да се утвърди през годините, като място на българската бохема .

 

 

 


Созопол и християнството:
Антична Аплония е едно от първите места на Балканския полуостров,където прониква християнството. Косвено свидетелство за това е известното име на Елиос Публиос Юлиос-епископ на Деултум и Аполония в средата на II век. Големият упадък на града през периода I-III в., особено по време на готските нападения,са причина за по-късното развитие на този християнски център в самостоятелна епископия.
Има косвени свидетелства от т.нар. Епифаниев епархийски списък от началото на VII в., че градът вече с новото име Созополис,е създал самостоятелна епископия.Малко по-късно, през 680 г. на Шестия Вселенски събор,е споменато името на епископа на Созопол - Петър, а в 787 г. созополски епископ с името Евтимий участва в Седмия (Никейски) събор. Следва един век без данни за тази епископия, като по времето на византийския император Лъв VI Мъдри (886-912), отново се споменава за нея.
Християнският комплекс, изграден върху старохристиянска базиликаПрез този период (IX-X в.), при днешната църква "Свети Георги", е бил изграден голям християнски комплекс, върху основите на раннохристиянска базилика, след последните архиологически проучвания се установява, че там се е намирал централния храм на епископското седалище в Созопол. Същият култов комплекс е известен от изворите като градски манастир "Св. Йоан", който става седалище на созополския епископ след 1366 г. до средата на XVI век.
За утвърждаванато на Созопол като един от най-важните християнски центрове по Южното Черноморие, голямо значение имат следните маСозополският манастир "Св. Йоан Предтеча"настири: "Св. Йоан Подром" , "Св. св. Кирик и Юлита" и "Св. Анастасия" на едноименните острови; "Св.Никола" при днешния град Черноморец (до 1951 г. село Свети Никола) и манастирите в града - "Св. Йоан", "Св. Апостоли", "Св. Богородица" и "Св. Николай". Първенствуваща роля имал ставропигалния "Св. Йоан Подром", който бил пряко подчинен на Вселенската Константинополска патриаршия, което го правело автономен спрямо местната епископия.
Старинната църква "Св. Богородица"През 1235 г. българският цар Иван Асен II e подписал споразумение, с което Вселенската патриаршия признава самостоятелността на Търновската патриаршия и получава във владение Созополската и Ахтополската епископии.
Известни са иманата на четирима созополски епископа издигнали се до патриаршеския трон в Константинопол. Интерсна е историята с един от тях - Йоан XII Козмас, който бил пленен от българския цар Тодор Светослав през 1307 г. в манастира "Св. Йоан Подром", където той преподавал след оттеглянето си от патриаршеския престол, и го пратил с мисия в Константинопол. Царят предлагал на гладуващата византийска столица жито срещо мирен договор,който бил скрепен със сватбата му с византийската принцеса Теодора.Мисията завършила успешно със сватба и подпосан мирен договор,продължил до смъртта на Тодор Светослав(1321 г.).
Останки от манастира "Св. Апостоли"В 50-те години на XVI век всички манастири в района на Бургаския залив и в Созопол били опожарени и унищожени от турците.
Днес в стария град няма напълно съхранени средновековни църкви, защто са били разрушени от османските нашественици през ХV-ХІХ в. Те са били повече от 20 на брой, като на тяхно място хората на Созопол изграждат малки параклиси, някои, от които са оцелели и до днес, а други преизградени по-късно, като  не малък брой от тях през последните години. Най-известният параклисът на Света Марина, на която е построен и втори параклис. Светицата е обявена за патрона на града и на 18 юли всяка година се чества нейният празник.
Църквите в Созопол са следните:Храм "Св. Георги"
- Средновековна църква - изградена през IX-X в. върху раннохристиянска базилика IV в.
- "Света Богородица" - построена през ХV в. на мястото на по-стар средновековен християнски храм.
- "Свети Георги" - най-големия действащ православен храм в Созопол, построена е в началото на ХІХ век(1828 г.). Тук временно се съхраняват намерените през 2010 г. на остров Свети Иван мощи на Свети Йоан Кръстител.Църквата "Св. Зосим"


- “Св. Зосим” - еднокорабна едноапсидна каменна църква, изградена през 1857 г., Св. Зосим се възприема и като светец-покровител на Созопол.


- "Св. Св. Кирил и Методий" - недействащ храм,в момента се ремонтира(2010 г.), построена през 1899г. от българското население на града.Църквата е последната работа на талантливия майстор-строител Уста Генчо, загинал трагично във водите на Черно море.

Църквата "Св. Св. Кирил и Методий"


- "Св.Иван Богослов" - преизградена през епохата на българското Възражане върху основите насредновековен храм, разрушена през 60-те години на ХХ век. Нейният изящен дърворезбан иконостас се съхранява в църквата "Св. Св. Кирил и Методий".


"Св. Богородица" - гр. Созопол

Черквата "Света Богородица" се намира в северната част на Стария Созопол,в ляво от главната улица,в направление изток. Църквата построена през ХV в. на мястото на по-стар средновековен ...
» виж детайли

Средновековната църква с базилика - гр. Созопол

Средновековната църква с базилика се намира в старата част на град Созопол. Има сериозни основания да се твърди,че старинният храм е седалище на Созополската епископия от X  до XVII в. Църкв...
» виж детайли


Созополски манастир "Св. Апостоли"

Созополският манастир "Св. Апостоли" е разположен на нос Скамни, в най-североизточната точка на полуострова, на който се намира Стария Созопол. Преди да бъде открит настоящият манастир ...
» виж детайли

Созополски манастир "Св. Йоан Кръстител"

Созополският манастир "Свети Йоан Продром"("Предтеча и Кръстител") се намира на най-големия български остров по Черноморието - Свети Иван. Островът отстои на 910 м от най-северн...
» виж детайли

Созополски манастир "Св. Николай Чудотворец"

Средновековният манастир „Св. Николай Чудотворец” се намира между  и в непосредствена близост до южната порта на Стария Созопол и църквата „Св. Св. Кирил и Методий”. ...
» виж детайли

Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита"

Средновековният манастирски комплекс "Св.Св.Кирик и Юлита" е разположен на остров "Свети Кирик" ("Св.Кирик и Юлита") .Самият остров се намира на 250 м северозападно от...
» виж детайли

СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ ЦЪРКВИ СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ МАНАСТИРИ
 
Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пенкьовски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"
 
ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ
 
“Св. Елена” - с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Георги" - с. Мирково "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение
 
ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ
 
Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"