ЕПАРХИИ И ОБЛАСТИ
ЕПАРХИИ АДМИНИСТРАТИВНИ ОБЛАСТИ
 
 
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
 
 
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ
 
НАСЕЛЕНО МЯСТО
Несебър
 

Изглед на Стария НесебърНесебър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас.
Градът е съставен от стар град и нов град,старият гарад Несебър е разположен на малък полуостров с дължина само 850 м и ширина 350 м, свързан със сушата чрез тесен провлак.


Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Полуостровът на Несебър - древният град Месабрия, наречен през късното средновековие Месемврия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричали Мелсабрия, което означава "град на Мелса", легендарният основател на селището.
В края на VI в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти - дорийци по произход. Градът бързо се разраства и се превръща в типичен гръцки полис със съответната структура, функции и управление. Той постепенно се обгражда с масивна крепостна стена, оформят се жилищните квартали, строят се храмове, гимназион, театър. В града се развиват редица занаяти - основно обработка на метал. Месамбрия започва да сече свои монети още в първата половина на V век пр. Хр.Градът поддържАмфитеатъръта оживени търговски връзки с градовете от Черно, Егейско и Средиземно море.
През 72 г. пр. Хр. градът е завладян без съпротива от римските войски. След временна окупация в началото на I век той е включен трайно в пределите на Римската империя. Месемврия, както вече започва да се нарича градът, е запазила непокътнати крепостните си стени и големите обществени постройки.
Римските термиСлед преместване на столицата на римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове. В Месемврия се строят нови християнски храмове - базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Всичко това се извършва от водещи архитекти и строители на империята, по подобие на столичните прототипи. Централната църква на Месемврия носи името на Св. София, така както е и в Константинопол.
Пред портата на града-крепостЗа първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум го завладява след 14 - дневна обсада и тук се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър, както го наричат славяните, е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики. През XII и XIII в. градът развива активни търговски връзки със земите от Средиземноморието и Адриатика, както и с княжествата на север от р. Дунав. Строят се и се стенописват църквите “Св. Стефан” (XI в.) и “Св. Йоан Кръстител” (XI в.) - станали прототип на строените по-късно несебърски църкви-шедьоври от ХIII-ХIV в.
В продължение на 62 години от 1201 до 1263 г. Несебър, както и останалите черноморски градове на юг от Балкана, е трайно включен в пределите на Българската държава. Градът играе значителна роля в политическата история на България и Византия по това време, когато на трона са българските царе Калоян, Иван Асен II, Константин Тих.
По това време са построени църквите “Св. Параскева" (XIII в), “Св.Тодор” (XIV в), “Св.Архангели Михаил и Гавраил” (XIV в), имащи преки аналогии в столичната търновска архитектура. Несебър поддържа активни търговски връзки с Константинопол, Венеция, ГЦърквата "Христос Пантократор"енуа, Пиза, Анкона, Дубровник и др. градове.
След близо 40-годишно византийско владичество Несебър е присъединен отново към Българската държава през 1304 год. от цар Тодор Светослав.
Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Строят се нови църкви - “Христос Пантократор” (XIII - ХIV в.), “Св. Йоан Неосветени” (XIV в.).
Останки от манастира "Св. Андрей"В околностите на Несебър активна духовна дейност развиват редица манастири: “Св. Богородица”, “Христос Акрополит”, “Св. Петър, “Св. Андрей”, “Св. Илия”, “Св. Власий”, “Св. Никола Емонски” - центрове на исихазма в България, в които се възпитават и бъдещи български патриарси. Царската фамилия и самият цар Иван Александър дават редица привилегии на несебърските манастири и ги даряват богато.
През 1366 г. градът е превзет от рицарите на граф Амедей Савойски, след което е предаден във владение на византийския император. Пада окончателно под османско господство заедно със столицата Константинопол през 1453 г.
През вековете на османското владичество стопанският и духовен живот не прекъсва. В града се строят и стенописват църкви, зографисват се икони.
Несебърското пристанище продължава да бъде основен импортен и експортен център на черноморското крайбрежие. До XVIII - XIX век  действат и някои от несебърските манастири и техните скриптории.
Несебърска улицаОт епохата на българското Възраждане в Несебър са запазени доста къщи - типични представители на чернеоморската архитектура, като и много вятърни мелници, обшествени бани и чешми.
От края на XIX век Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство - предимно лозарство и ленопроизводство. От 1959 г., след построяването на Курортния комплекс „Слънчев бряг”, в града и околностите активно се развива международния туризъм.Несебър в началото на XX век
Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. Археологическия музей представя богата сбирка експонати от Античността, Средновековието и Възраждането.
Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г.
Из НесебърЗаради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи на VII-та сесия на Комитета за Световно Наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.Несебърските църкви:
През различни периоди от своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. Почти през цялата си история Несебър е бил резиденция на митрополит.
Базиликата "Св. София"Ролята на Несебър като църковен център нараства още в началото на VI в.От това време са старохристиянските базилики "Св. София", "Св.Богородица Елеуса" и новооткритата базилика до градската порта.В средата на VI в. църковният глава на несебърската църква е издигнат в ранг на "автокефален архиепископ" в епархия Хемимонт. За първи път месембрийски епископ взима участие на VII-я Вселенски събор през 680 г. През 70-те години на XI в. вече се споменава за "Несебърски митрополит". Вероятно тогава е издигната църквата "Св.Богородица", наречена "Новата Митрополия", а по-късно преосветена като "Св.Стефан".
Поради често сменящата се принадлежност на Несебър през средновековието  - ту към България, ту към Византия, обособило града, като един от основните центрове на църковно и културно общение между двете държави. Във връзка с това средновековният Несебър може да се посочи като бъларо-византийска симбиоза в областта на християнската православна култура.
При царуването на българския владетел Иван Асен II Несебърската митрополия минава под егидата на Търновската патриаршия. От това време са известни имената на месемврийските митрополити Василий, Марко, Никодим, Прокъл, Доротей и Партений, част от които са с безспорен български произход.
Църквата "Св. архангели Михаил и Гаврил"Българските царе от династията на Асеновци (XII-XIII в.) активно подпомагат строителството и стенописването на три нови църкви в града: "Св. Параскева", "Св. Тодор" и "Св. архангели Михаил и Гаврил". А цар Иван Александър отделил особено внимание на околните манастири,запазени са царски грамоти, с които той дарява земи и привилегии на манастирите.
През 1257 г. Месемврия била лишена от своите светини,които няколко столетия привличали поклонници и богомолци в града.Те били откраднати от църквите(базиликата "Св.София" и др.) при варварското нападение на венецианския флот под командването на Джакомо Доро,който тогава бил съюзник на императора на Латинската империя Балдуин II.
През 1453 г.,с окончатлното унищожение на Византийската империя,Месемврийската митрополия е подчинена на Константинополската патриаршия.След това няма данни за възстановяването на митрополитския център в Несебър.
В момента има данни за 23 църкви,като по-малка част от тях са реставрирани и консервирани.По-запазените храмове са превърнати в картинни галерии. Днес действаща е само една - "Успение Богородично".
Списък на известните до този момент несебърски църкви:
- „Света София“ (Старата митрополия) - раннохристиянска базилика от IV в.,в развалини.
- „Света Богородица Елеуса“ - раннохристиянска базилика от VI в., била е част от манастирски комплекс, в развалини.
- „Свети Стефан“ (Новата митрополия) - изградена в периода ХІ-ХІІІ век.
- „Свети Йоан Кръстител“ - построена през Х-XI век и е една от най-добре запазените в Несебър.
- „Свети Димитър“ - строна през XI век, днес в развалини.
- „Свети архангели Михаил и Гавраил“ - църква от XIII в., не напълно реставрирана.
- „Света Параскева“ - църква от XIII в., не напълно реставрирана.
- „Христос Пантократор (Вседържател)“ - построена през ХІІІ-ХІV век и е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър,
- „Свети Теодор“ - построена през XIII век.
- „Свети Йоан Алитургет“ - църква от XIV век,не напълно реставрирана
- „Свето Възнесение Господне“ ("Свети Спас") - църква от XVII Храм "Успение Богородично"век,реставрирана преди доста време, и поради това стенописите ѝ се нуждаят от допълнителна профилактика и консервация.
- „Свети Климент“ - построена през XVII век, неподобаващо отношение към този паметник на културата - малкото останало от този храм днес се намира в центъра заведение за обществено хранене.
- "Успение Богородично" - единствената действаща църква в Стария Несебър, построена е през 1873 г.

Една част от несебърските храмове били разрушени или оставени да рухнат, тъй като според номенклатурните кадри от периода на “Социалистическа България”, те били сгради без особена историческа и архитектурна стойност. При прокарването на новия регулационен план на града някои от тези църкви били напълно заличени. Известни са следните църкви, които вече не съществуват:
- "Свети Спиридон" - преизградена през годините на турското робство върху основите на по-стар средновековен храм,днес напълно заличена.
- "Свети Георги Стари" - възобновена през 1704 г. върху основите на по-стар храм,днес напълно заличена.
- "Свети Георги Нови" - от късния църковен строеж на Несебър,без да има връзка със старата църквона архитектура,стенописите ѝ се съхраняват в Националния археологически мужей в София.
- "Света Влахерна" -останали са незначителни части от източната ѝ стена.
 
 


"Св. архангели Михаил и Гавраил“ - гр. Несебър

Църквата "Свети архангели Михаил и Гавраил" се намира в северната част на Стария Несебър. Построена е през XIII век.Тя е еднокорабна, кръстокуполна, с притвор. Размерите й са 13,90 Х 5,...
» виж детайли

"Св. Възнесение Господне“ ("Свети Спас") - гр. Несебър

Църквата "Свето Възнесение Господне", наричана още и "Свети Спас" се намира в северната част на Стария Несебър. Построена е през 1609 г. със средствата на един богат несебърск...
» виж детайли

"Св. Йоан Алитургет“ - гр. Несебър

Църквата "Свети Йоан Алитургетос" или "Свети Иван Неосветени" се намира в южната част на Стария Несебър,над брега. Църквата е построена през XIII-XIV век.Тя е засегната силно ...
» виж детайли

"Св. Йоан Кръстител“ - гр. Несебър

Средновековната църква "Свети Йоан Кръстител" се намира в централната част на Стария Несебър. В днешния си вид храмът е изграден през X  век. През 2013 г., при провеждане на спа...
» виж детайли

"Св. Параскева“ - гр. Несебър

Църквата „Света Параскева" се намира северно от главната улица на Стария Несебър, в непосредствена близост до църквата „Свети архангели Михаил и Гавраил“. Старинната чер...
» виж детайли

"Св. Стефан“ (Новата митрополия) - гр. Несебър

Средновековната църква "Св.стефан", известна още като "Новата митрополия", се намира в южния край на Стария несебър. В ХVІ век църквата е удължена на запад, а в ХVІІІ век е до...
» виж детайли

"Св. Теодор“ - гр. Несебър

Средновековна църква "Свети Теодор" се намира в източната част на Стария Несебър. Тя е малка еднокорабна църква, с притвор и една абсида. Дълга е 8.70 м и е широка 4.15 м. Фасадите са р...
» виж детайли

"Свети Димитър“ - гр. Несебър

Църквата "Свети Димитър" се намира в непосредствена близост до Старата митрополия, от северната й страна. Строена е най-вероятно през XI век може би като семейна църква. По план е кръст...
» виж детайли

"Свети Климент“ - гр. Несебър

Църквата "Свети Климент" се намира в центъра на Стария Несебър, от дясната (южна) страна на главната улица. Името на храма се е запазило по предание у местното население. Храмът е ...
» виж детайли

"Христос Пантократор“ - гр. Несебър

Църквата „Христос Пантократор “ (Вседържител) се намира в центъра на Стария Несебър. Построена през ХІІІ-ХІV век, тя е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни цър...
» виж детайли

Заличените несебърски храмове

Наред с известните и красящи днес Стария Несебър църкви, някога е имало и такива, които, въпреки, че през вековете са участвали в духовния живот на града, са били разрушени и не са  достигнали...
» виж детайли


"Св. Богородица Елеуса" - гр. Несебър

Базиликата "Света Богородица Елеуса"(Елеуса - от гръцки, означава Умиление) се намира на северния бряг на полуострова. Построяването на базиликата се отнася към V век, като тухлените пе...
» виж детайли

"Света София“ (Старата митрополия) - гр. Несебър

Базиликата "Света София" (Старата митрополия) е част от Архитектурно-историческия резерват в град Несебър. Църквата “Света София” е разположена на предполагаемия стар център н...
» виж детайли

СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ ЦЪРКВИ СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ МАНАСТИРИ
 
Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пенкьовски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"
 
ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ
 
“Св. Елена” - с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Георги" - с. Мирково "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение
 
ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ
 
Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"