ЕПАРХИИ И ОБЛАСТИ
 
 
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
 
 
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ
 
Средновековни църкви
Загубените софийски храмове
 
ДЪРЖАВА: България
ОБЛАСТ: Област София-град
НАСЕЛЕНО МЯСТО: София
ЕПАРХИЯ: Софийска
ДУХОВНА ОКОЛИЯ : Софийска
СТАТУС: Недействаща
СЪСТОЯНИЕ: Несъществуваща
ДАТИРОВКА: Средновековна
 

Малцина са днес гражданите на София,знаещи за отдавна несъществуващите унищожени храмове,които векове наред са били неизменна част от духовното сърце на града.Недоумяващо е,че тези светини оцелели през вековете османско робство,са разсипани именно след Освобождението,от "строителите на съвременна България".Още по-тревожен е фактът,че това разсипничество продължава и днес.И няма как да не е така,както казват "който не познава историята,е осъден да я повтаря",и по-точно,да повтаря нейните грешки.Цялата следосвобожденска история на София минава под знака на непознаване историята на София,което води до унищожаването на нейните паметници и духовни бисери.А унищожаването на светините и паметниците води до още по-слаба памет,още по-пълно невежество и десакрализация.
Три пъти се е повтарял този порочен кръг в следосвобожденската история на града: първият път е при кметуването на Димитър Петков (1888-1893 г.)-смелият строител на нова(европейска) София;вторият път е през 50-те години на ХХ век при т.нар. "социалистическо строителство" и за пореден,трети път,това безумие се случва в наши дни(края на ХХ и началото на ХХI в.).През всичкото това време се срещат аналогии на стремеж към някакви (наложени,натрапени..) ценности,съвсем чужди на изконното християнско духовно и културно наследство на град София.
Не е за вярване,но заплаха от разрушаване е била надвиснала дори и над древната базилика "Св. София".За нея Константин Иречек в своите "Пътувания по България" (1888 г.) пише: "Вътрешността на църквата сега служи за склад на газ, употребяван за градското население. По едно време сериозно се готвеше събарянето на тази развалина,защото уж покрай палата и многобройните нови сгради изглеждала лошо,ала намериха се хора,които се изказаха остро против такъв вандализъм".
Ротондата "Св. Георги" е била спасена чрез намеса на Министерството на народното просвещение,по предложение на тогавашния министър на просвещението Георги Живков,в чийто съвет се вслушва кметът-строител Димитър Петков (1888-1893 г.).По-късно,след 1944 г. по време на Строежа на хотел "Балкан"("Шератон"),над старинния храм надвисва нова заплаха от разрушение.
След 1944 г.  при оформлението на "Ларгото" се готвело събарянето и на средновековната църква "Св. Петка Самарджийска",а обезщетението,което трябвало да бъде платено за нея е определено на 500 лв(месечната заплата на софийския кмет е била 600 лв.).Говори се,че храмът е спасен по застъпничеството на Пенчо Кубадински.
Има и един съвсем пресен случай- през 2000 г. са разрушени останките от раннохристиянска базилика в кв."Лозенец",за да може на нейно място да изникне безлична жилищна сграда....
В миналото центърът на София е бил наситен със среновековни църкви,голяма част от които били изградени върху раннохристиянски храмове,а броят им,според пътешественика Стефан Герлах, в 1578 г.( "най-тъмните" години на османското иго) бил 12.Всички те присъществували до Освобождението (1878 г.),но не и след това,когато са разрушени и безвъзвратно загубени 6 софийски светини.И най-невероятното е,че никой не си е направил труда да ги документира,заснеме или нарисува,поради което днес ние не знаем дори как са изглеждали.А това са именно:


- Средновековен църква "Св.Богородица Пречиста"- намирала се е сверозападно от църквата "Св.Петка Самарджийска"(днес от западната страна на бул."Мария Луиза",срещу ЦУМ).Тя е била любимата църква на софиянци.Съборена е на 22 май 1889 г. по заповед на тогавашния кмет Димитър Петков.Особено драматичен е самият акт на разрушаването ?-след като се разчува за чудовищното намерение на градоначалството,жените от енорията оказват яростна съпротива,били готови на всичко за да спасят светинята.В крайна сметка въпросът бил решен,изпратени са приставите и жандармите,няколко конни стражари и около 20 души от пожарната команда,при което христолюбивите жени били разпръснати(имало е и ранени),и не след дълго пъкленото дело било осъществено....Всичко това узнаваме от тогавашния опозиционен вестник "Народни права",в който се споменават и имената на някои от отдавна забравените и никъде на друго място упоменати,пазители на Божия храм,това са: Баба Дана Младенова,Стефка Пунчева,Хаджи Олга Калугерицата,Христина Хранова,Младен Стоянов Икимина,Хаджи Дочко Михалев,Стоянчо Стоицов,Петър Величков,Косто Грънчара,Георги Стоянчов.
Съсвсем наскоро (2010 г.) при изкопни работи на метрото,в котлована пред ЦУМ е открита източната част на "Св.Богородица Пречиста".Някой би казал,че това е чудесно-светъл лъч за една светиня,която може да бъде възродена,но уви–вече зидовете й са начупени на парчета и изнесени...За породен път порочната практика се повтаря....и докога,къде е нашата будна гражданска съвест?!


- Средновековна църква "Св.Йоан Рилски"- намирала се е южно от днешните Централни хали,в непосредствена близост до Баня-баши джамия.И тя е разрушена при прокарването на новия градоустройствен план при кмета Д.Петков.През ХII в. Скилица споменава,че в тази църква са се съхранявали мощите на Св.Иван Рилски.Тя е спомената и от Стефан Герлах в XVI в.Атанас Иширков пише,че старинната черква е достигнала до Освобождението като "склад за кожи на един евреин",а според свидетелства на В. Хаджи Янков,който "...я виждал преди да я сринат и казва, че имала висок таван и стените били зографисани".Останките от средновековния храм претърпяват сериозно разрушение през 50-те години на XX в.,при прокарване на колектора по бул. "Мария Луиза".Малкото останало от старината(основно източната стена-апсидата-висока над 2 метра и дълга 5 м) е открито при изкопите за метрото през февруари 2010 г.Част от разкритите зидове са били покрити с двупластови стенописи,които тепърва ще бъдат изследвани от специалисти.За жалост останките от църквата са,сполетени от същата участ,като тези на "Св.Богородица Пречиста"-демонтирани и пренесени в склад,чакащи изследване и евентуално експониране.Дори има предложение "част от олтара на разрушената средновековна църква "Св. Иван Рилски" да бъде вписана в правителствения параклис"......,не е ли това оскверняване на святото място,където повече от 200 години са съхранявани мощите на светеца,и не се ли губи сакралността му....?!


- Средновековна църква "Св.Архангели"- намирала се е непосредствено,северозападно от храма "Св. Неделя".Тя е поредната жертва на регулацията на града при Д.Петков,като на нейно място не е било предвидено да се построи нещо.През 1883 г. К. Иречек е намерил в църквата 25 старопечатни и ръкописни книги от ХV-ХVII в.,а под варовата мазилка е открил красиви стенописи със старобългарски надписи от 1547 г.Преди събарянето ѝ,и тук никой не си е дал труда да направи рисунка,архитектурно или фотографско заснемане на храма.Може би живописта е съдържала безценни свидетелства за времето,когато тук се е подвизавал учителят на Св. Пимен Зографски(Възродителят на храмовете из Софийско)-Св. Тома Иконописеца?


- Средновековна църква "Св. Никола Мали"- намирала се е на мястото зад днешния ЦУМ.От една приписка в богослужебна книга знаем кога е станало унищожаването ѝ: "Знати се кога на 30 Апр. 1891, при служащи свещеник Янакия Иванов и при епитрупа Георги Панчов и при настоятелството Тодор поп Иванов,Георги Колев и Георги поп Митков се строши от градски съвет църквата Мали Св. Никола.Кмет Димитър Петков".Има сведения,че тази църква е била свързана и с дейността на брата на Св. Паисий Хилендарски - Лаврентий,в 1765 г.За отбелязване е,че целият квартал,построен около мястото на разсипаната църква,е бил унищожен от бомбардировките през 1943-44 г.,днес от него няма и помен.Тук в средата на 50-те години на ХХ век е построен комплексът Министерски съвет-ЦУМ.Във вътрешния двор на този комплекс - който двор още чака своята функция - има подходящо място за построяването на храм наследник на "Св. Никола Мали".  


- Църква "Св.Лука"- намирала се е някъдев ъгъла между днешните улици "Позитано"(от северната страна) и "Лавале".
- Арменска църква "Св.Богородица"- според плана на следосвобожденска София се е намирала  в близост до средновековната църква "Св.Петка Стара"(южно от нея),на място където днес се издига сградата на Софийската митрополия.
 
С унищожаването на тези светини е нанесен тежък удар върху доховния живот на София,нарушена е сакралната защита,действала през многовековното съществуване на града.Но все пак,не всичко е загубено,от нас зависи дали ще съберем камъните на разрухата и съградим Божия храм,за да влезем в него и заживеем достойно.


Източници:
1.Георги Тодоров-Разбитото сърце на град Св. София,унищожаването на софийските светини при кмета Димитър Петков (1888-1893),сайт: http://www.iskoni.com
2.Новооткрити християнски светини в София-предаване "Час по България" по нацинална телевизия "Скат"(виж тук)

 
ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР
СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ ЦЪРКВИ СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ МАНАСТИРИ
 
Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пенкьовски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"
 
ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ
 
“Св. Елена”- с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Мирково "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение
 
ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ
 
Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"