Нови Искър

Град Нови ИскърНови Искър е град в Западна България,намира се в Област София-град.Отдалечен е на 16 км северно от центъра на София.
Градът е център на район Нови Искър,един от двадесет и четирите столични района.В него се включват гр.Нови Искър с петте му кварлатала:Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев и Гниляне, както и дванайсетте села: Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачане и Чепинци.Районът е най-големият по територия измежду столичните райони,обхваща територия от 220 000 дка.
Нови Искър е раположен на двата бряга на река Искър,в южното подножие на Стара планина,там където започва Искърският пролом.
Градът е втори по големина в областта след София,населението му към 2010 г. е 14 041 жители.
Нови Искър е обособен като град с Указ No 1912 на Държавния съвет на Република България, издаден през 1974 г.Река Искър край град Нови Искър
Селищата в район “Нови Искър” са разположени в Софийското поле, което в далечното минало е било дъно на голямо езеро. Поради това е изключително плодородно и според исторически сведения тук е кипял живот още от дълбока древност – 5 000 години преди Христа.
Тракийските селищни могили, запазени в редица селища в района, като тези  край селата Световрачане, Чепинци и Негован, ни дават информация за общественото устройство на траките, живели по нашите земи през първото хилядолетие преди Хр.
Пролет край Нови ИскърРимляните също са оставили трайни следи чрез строежа на пътища, както и на пунктове за тяхната охрана, наречени по-късно от славяните „Градища“. Главният римски път от запад на изток – Траяновият, е минавал в подножието на Стара планина.
В турските данъчни регистри от началото на XV век, голяма част от селищата на район Нови Искър, фигурират с днешните си имена, което е неоспоримо доказателство, че са съществували и по време на Второто българско царство.
 Всичките селища имат своя история и историческо наследство. Имената им се губят далеч в древността и най-вероятното е да имат славянски корени. За кварталите Кумарица и Славовци се споменава в една стара легенда, според която едни от първите заселници са били славяни. Един керван се движел по римския път за Сердика. Керванът бил воден от старейшината Кумарич, който вече стар и болен починал тук. Племенния съвет го погребал с почести и решил да остане и основе селище което впоследствие е наречено Кумарица.
Според преданията името на квартал Славовци е останало от друг славянски род който се заселил недалеч от Кумарица и основали селище което получило името си от племенния вожд Словутич.
Най-много исторически сведения намираме за кв. Курило, който до XIX век е бил известен като с. Скрино. Историята на неговото преименуване е следната: На път за гр. Одрин, армията на руския генерал Дибич преминава през село Скрино. Тук генералът оставя началник — щаба си, генерал Курило, който по време на престоя си, изгражда постройки, които преди да си замине оставя на местните жители. В знак на благодарност, те преименуват селото си от Скрино в Курило.
Най-новият квартал в град Нови Искър е "Изгрев". Той е възникнал в североизточната част на Нови Искър след Втората световна война, като активно е бил заселен през последните 60 години,първоначално е бил вилна зона.
По време на Възраждането местното население не остава в страни от общия реформаторски дух. Кумаричани с цената на много злато измолили решение за построяването на църквата „Св. Николай”.Хора от селищата помогнали за построяването и изографисването на Курилския манастир. В началото на XIX в. там било открито килийно училище,а по—късно такова възникнало и в Кумарица.
В началото на XX-ти век, заедно с построяването на голям брой фабрики и заводи, село Курило започнало да се развива като промишлено селище. За това спомага и географското му положение, наличието на работна ръка и близоста до важна железопътна артерия. Всички тези фактори допринасят за разрастване на отделните селища и през  1974 г. те са обединени и провъзгласени за град с името на едноименната р. Искър.
Районът на Нови Искър изобилства от културно-исторически паметници.На първо място би трябвало да се посочи Курилският манастир "Св.Иван Рилски",един от най-ранните манастири в Софийска епархия.Според легендата в него се е подвизавал самият Св.Йоан Рилски,не случайно старото име на с. Курило е Скрино,каквото е името на родното място на светеца-село Скрино (Дупнишко).Друг старинен манастир е Подгумерският "Св.Димитър",водещ началото си от времето на Втората българска държава(XII-XIV в.),днес той се намира в изключително окаяно състояние,такова,каквото навярно не е имал през цялото си многовековно съществуване....?!
В близост до града се намират и манастирите Балшенски,Кътински и Чепински,те нямат старинният облик на първите два,изградени са в по-ново време на мястото на отдавна разрушени манастири.
Голям интерес представлява и средновековната църква "Св.Петка" в с.Балша,за жалост състоянието е плачевно-стените ѝ се рушат,а ценните ѝ стенописи са подложени на унищожение!
Одостоени като "паметници на културата" са и много възрожденски църкви в района,такива са: църквата “Св. Троица” в с.Мировяне, съградена през 1871г.;Църквата „Св. Петка” в с. Войняговци,построена преди Освобождението,църквата „Успение Богородично” в кв. Курило и църква „Св. Възнесение Господне” в с. Кътина ,построена в 1841 г.Преобладаваща част от църквите из околните села са строени след Освобождението.Към тази група храмове принадлежи църквата "Рождество Богородично" в село Житен.На нейно място през XIII в. е имало манастир,за който се споменава,че е опожарен през 1650 г.,след това мястото за дълго време остава оброчище.Издигнат е  през 1880 г. като манастир "Св. архангел Михаил",храмът му е от 1920 г.През 1935 г. е построена камбанарията,а през 1979 г. църквата е основно ремонтирана и обновена.
Марковата къща в с. Доброславци пък е една от малкото запазени къщи в района на Нови Искър, построени изцяло във възрожденски стил. За съжаление, днешното състояние на къщата е повече от лошо.

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

Курилският  манастир "Св. Иван Рилски" се намира на десния бряг на р. Искър на километър североизточно от кв. Курило на гр. Нови Искър и на 12 км от София,непосредсвено до обителта е...

Подгумерски манастир "Св. Димитър"

Подгумерският манастир "Свети Димитър" е разположен в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина, близо до с. Подгумер, на 7 км източно от гр. Нови Искър и на 10-на кило...

ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ

Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненския манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Ребровски манастир "Св. Николай Мирликийски" Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"