ЕПАРХИИ И ОБЛАСТИ
 
 
ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ
 
 
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ
 
НАСЕЛЕНО МЯСТО
Бургас
 

Бургас от птичи погледБургaс е град в Източна България, като също така е и общински център на най-голямата по площ (7 748,1 км2) област в България. Той е четвъртият по големина град в България и най-важният икономически, културен и административен център в цяла Югоизточна България.
Бургас се намира на 389 км от София, на 272 км от Пловдив и на 350 км от Истанбул.
Град Бургас се намира в най-западната точка на Черно море, в едноименния Бургаски залив и в източната част на Бургаската низина, която се намира на изток от Горнотракийската низина.Заобиколен е от езерото Вая, Атанасовското езеро и Мандренското езеро.В близост,на 6.5 км от града се намира един от петте острова на Българското Черноморие-остров Света Анастасия.
По брой на жители Бургас се нарежда на четвърто място в Българи - 193 564 (НСИ,2011 г.).
Крепостта "Пиргос", до квартал КраймориеИмето Бургас произлиза от латинската дума "Бургос", което се превежда като кула. Според тукашните предания името идва от римски пътен стълб, който бил положен в района на днешното Бургаско пристанище.Византийският поет Мануел Фил споменава Бургас като Пиргос в своите творби 15 века по-късно. В индоевропейските езици "пиргос" и "бургос" са идентични. Гръцкото "пиргос" и латинското "бургос" имат за основа общ индоевропейски корен. Към това трябва да добавим, че според проф. Кирил Влахов "пюргос" е дума и от тракийския език, който също е индоевропейски. Според него "пюргос" означава на тракийски "укрепление от дебели дървени греди".
Районът на днешен Бургас,наред с другите древни селища по черноморското крайбрежие(Аполония, Месемврия, Анхиало и др.),е обитаван от най-дълбока древност.Сред първите жители на региона са траки.В началото на лятото на 2008 г. археолози от Бургаския музей откриват на 10 километра северно от града, в праисторическа могила в местността „Солна нива“( в двора на затвора-общежитие с лек режим,по пътя за квартал Ветрен),уникални предмети, датирани към епохата на ранния халколит (3-4 хил. пр. Хр.).
Улица в античен ДеултумИсториците свързват началото на Бургас и с намиращият се на 15 км югозападно римски град Деултум (лат. Colonia Flavia Pacis Deultemsium), който е бил военна колония, а впоследствие се превръща във важен център на провинция Хемимонтус.Тук е бил построен лечебен център до един от многобройните минерални извори .От старото име произхождат наименованията Девелт и Дебелт.Средновековният Дебелт е бил погранична крепост между България и Византия,за което свидетелства едно голямо защитно съоръжение, което се намира в непосредствена близост до него – граничният окоп “Еркесия”.Тук е била и митницата,а в близост до нея  е открита трикорабна средновековна църква с некропол около нея.Намерените в старинния храм три печата на българския владетел Борис, с християнско име Михаил,както и обстоятелството,че ранносредновековният и средновековният Девелт е бил средище на епископ и голям християнски център,карат учените да предположат, че именно това е средището, в което е бил покръстен българския държавен глава.
Термите на Акве Калиде - ТермополисДруго древно селище на територията на Бургас,в днешния квартал Ветрен, е известният в античността с лечебните минерални води Термополис(днес Бургаски минерални бани).Под името Акве калиде, по-късно — Термополис, този голям балнеологичен център процъфтявал с векове, посещаван от болни от близки и далечни краища, сред които множество римски, византийски императори, български царе и османски султани.Разкритите минерални бани на Акве калиде- Термополис са едни от най-големите в източната част на Балканите,те са и единствените терми, които оцеляват и след тежките варварски нападения през ІV-VІІв. и продължават да функционират във времето на Второто Българско царство до началото на ХІІІ в.,когато при нахлуването на латинския император Хенрих,курортът бил разрушен и опожарен.
Частично разкритата църква при Бургаските минерални баниСред най–важните разкрития от разкопките на древния град Акве калиде – Термополис е средновековна църква от ХІ – ХІV век.Засега изцяло е разкрито предверието и част от наоса на църквата,проучени са и 8 християнски погребения. Под основите на църквата е започнало проучването на антична сграда от ІІІ в.пр.Хр.- вероятно елинистически храм.
През Средновековието,на 10 км южно от центъра на днешен Бургас, е построена крепостта "Пиргос", разположена на полуостров Форос, край днешния квартал Крайморие. Тя най-вероятно е използвана като наблюдателница и е охранявала подстъпите към крепостите Деултум и Скафида и римския път Виа Понтика. Нейните останки са съществували и през XIX век, за което свидетелстват различни европейци, посещавали района през този период. При археологически разкопки през 2009 година са разкрити част от крепостта и древно селище в близост до него, датиращо от късната античност (V век след Христа).
Бургаският манастир "Св. Анастасия"Част от средновековната история на района е и манастирът "Св.Анастасия", разположен на едноименния остров.Основането на обителта е датирано не по-късно от XII-XIV в.,през дългото си съществуване е бил и ставропигален-пряко подчинен на Константинополската патриаршия,оцелял след разоряването на Созополските манастири в началото на XVII в.,преминал през бурите на столетията,за да стигне до наши дни,за жалост в не цветущо състояние - рушащ се и забравен "паметник на културата"?!  
Бургаското пристанищеЕдва през XVII в. Бургас получава сегашното си име и местоположение,наричал се е Ахело-Бургас.Според сведенията на френския консул по Черноморието Шарл дьо Пейсонел (1727-1790) градът започва да се разраства благодарение на търговията и зърноизноса за Цариград в средата на XVIII век.
Една морска карта от 1854 г. дава първата информация за градоустройственото планиране на града, който е заемал площ от 420 хил.кв.м.
В епохата на Българското национално възраждане с оформянето на националните идеологии и стремежи се създава първото българско училище и православна църква в Бургас,те са отворени през 1868 г. в района на днешния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
Стара бургаска къщаНа 6.02.1878 г. Бургас е освободен от отряда на полковник Лермонотов,брат на великия руски поет Михаил Лермонтов. Руската войска е посрещната от цялото гражданство, духовенство и намиращите се в града чуждестранни консули. На Изглед от Бургас - гарата, 30-те години на ХХ век07.02.1878 г. е била организирана новата администрация - първата българска градска обищина.
В навечерието на Освобождението Бургас е малко селище с 2950 жители,основно турци, арменци, евреи, българи и гъркомани.Оттогава градът нараства и населението му се увеличава почти стократно. Става център на Южното Черноморие и град с развита промишленост и търговия,с оживено пристанище.
Бургас, Юнашкият легион преди заминаване за фронта - 1912 г.В началото на XX в. градът и окръгът се превръщат в най-големия бежански лагер на България. След Илинденско-Преображенското въстание и особено след Междусъюзническата война от 1913 г. градът и регионът се напълват с бежанци от Източна Тракия и Македония.По непълни данни, до 1931 година в Бургаски окръг са заселени най-много — 12 155 семейБургас, улица “Богориди”, 20-те години на ХХ векства като общият им брой възлиза на над 60 хиляди души, две трети от които от Източна Тракия.Останалата част са бежанци от Егейска Македония, основно от района на Енидже Вардар. Те пристигат в периода 1923–1925 г. и са заселени в Бургас и по крайбрежните селища на север от града. На тяхно място за Гърция заминават по-голямата част от гърчеещите се жители от региона.
Поетесата Петя ДубароваНаред с икономическото развитие,Бургас постига голям напредък  в културната и духовната сфера.Тук се раждат,живеят и творят известни личности, свързани с културата и изкуството.


Бургас може да се гордее и с православните си храмове,това са: „Св. св. Кирил и Методий“,„Св. Иван Рилски“,„Св. Богородица“,"Св. Атанасий“,„Св. Троица“ и др.
В покрайнините на града,между сегашните  квартали Меден рудник и Горно Езерово,през 1982 г. е възобновен манастирът "Св. Богородица",известен като Горноезеровски.
В близост до Бургас се намират някои древни селища, останки от древни цивилизации и култури.Най-големите от тях са: Несебър (Месембрия),Созопол (Аполония);Поморие (Анхиало);Деултум (близо до с. Дебелт);крепостта Русокастро;античен и средновековен балнео курорт Акве калиде—Термополис(Бургаски минерални бани); Бегликташ — древно тракийско светилище (близо до Приморско) и др.   

Източници:
Използвани са материали от сайта Изгубената България: www.lostbulgaria.com  


Бургаски манастир "Св. Анастасия"

Манастирът "Света Анастасия" е разположен на едноименния остров в Бургаския залив в Черно море,намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас и на около 1,5 км от най-близката суша-нос Чукаля.О...
» виж детайли

Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Горноезеровският манастир “Света  Богородица” се намира между квартал Меден рудник на град Бургас и село Горно Езерово. Легендите разказват, че на това място още от тракийск...
» виж детайли


Църква в града-крепост "Аква Калиде - Термополис"- гр. Бургас

Средновековната църква се намира в центъра на крепостта "Аква Калиде - Термополис",на около 200 м от древните минерални бани. Църквата е открити до основите на голяма средновековна сгра...
» виж детайли

СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ ЦЪРКВИ СПЕШНОНУЖДАЕЩИ СЕ МАНАСТИРИ
 
Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пенкьовски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"
 
ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ
 
“Св. Елена”- с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Мирково "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение
 
ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ
 
Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир „Св. Троица“ при тюрбето на Гази баба - с. Петко Славейков Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Манастирче "Св. Петка" - с. Лобош Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Скравенски манастир „Преображение Господне“ Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"