Средновековни църкви в Шуменската крепост

ОБЛАСТ: Област Шумен
НАСЕЛЕНО МЯСТО: Шумен
ДУХОВНА ОКОЛИЯ : Шуменска
СЪСТОЯНИЕ: Консервирана
ДАТИРОВКА: Средновековна

През средновековието, особено по времето на Второто българско царство (XII-XIV в.), Шуменската крепост е възобновена и разширена, и се оформя като голям градски център с важно военно и стопанско значение. Освен това, крепостта се обособила и като духовно-религиозно средище, в близост до многобройните скални манастирски комплекси, скътани в отвесните скали на Шуменското плато. Такива е имало в северното подножие на самата Шуменска крепост (виж тук), по източните склонове на платото (под турското фортификационно съоръжение Йълдъз табия), както и скалните обители над селата Хан Крум, Троица, Осмар и кв. "Дивдядово").
В наше време, в и извън крепостта, са разкрити общо 7 средновековни църкви, известни са като: Църкви №3 и №4 ("Б" и "В"), Църква №5, Църква №6, Църква №7, Църква №9 и Църква №10. Всичките те са с различни архитектурни планове и размери, но повечето се отнасят към характерният за епохата тип на малките еднокорабни църкви. Днес църквите са консервирани и частично реставрирани, всички са експонирани и достъпни.

План на църкватаЦърква №3 или именувана от откривателя ѝ (Вяра Антонова) като Църква "Б", се намира в източния сектор на крепостта. Тя е изградена над раннохристиянските църкви "А" и "Г" или №1 и №2, като очертанията на основите ѝ изцяло обграждат Църква №1. По план сградата е трикорабна, едноапсидна и с едноделен нартекс (притвор). Централният кораб е отделен от страничните с колонади от 6 колони, постаментите на които са запазени до днес. Градежът на стените е от обработени каменни блокове споени с хоросан.
Предполага се, че църквата е строена в първите векове (IX-X в.) след приемането на християнството като официална религия в българската държава. По-късно, в периода XII-XIV в. върху тази базилика е била изградена друга (Църква №4), но с доста по-големи рамери.

План на църкватаЦърква №4 или Базилика "В" е най-късният градеж от наслоените една над друга четири църкви, строени през различни исторически периоди. Основите и стъпват изцяло върху основите на Базилика "Г" (Църква №2), като планът ѝ, с незначителни изменения, копира този на предходната сграда. Базиликата е с трикорабен наос и широк притвор, чиято западна страна е с неправилно очертание. Средната апсида е с рядко срещана четиристенна форма (с остро чело), което вероятно се дължи на желанието на строителя да прикрие плътно останките от по-ранните апсиди. Северният кораб завършва на изток с широка апсида, а южният - с права стена. Централният кораб е отделен от страничните с четири двойки колони, поставени върху зидани постаменти с височина 62 см. Градежът на стените отвън е от варовикови блокове споени с бял хоросан. В зидарията и подовата настилка вторично е използван стар материал. В северозападния ъгъл на притвора са разкрити следи от стълбище, което вероятно е водило към галерия, развита над притвора и страничните кораби. По време на археологическите разкопки, в изкопите са разкрити многобройни керамични глазирани плочки, подобни на декоративните елементи от фасадата на църкви от други райони на България (Несебър, Асеновградско, Никопол, Долна Каменица /Тимошко/, Старо Нагоричане /Македония/, Охрид, Костур и др.).
Вътрешността на църквата е била стенописана, свидетелство за това са намерените в насипа фрагменти от стенописи.
До южната стена на базиликата е пристроено отделно помещение, смятано за кула. В долния му етаж са разкрити няколко християнски погребения. Археолозите разкрили църквата предполагат, че първият етаж е бил използван за гробница на знатни хора (в един от гробовете са намерени златни предмети), а вторият етаж е бил оформен в кула-звънарница. За паралел на това може да се посочи патриаршеската църква "Възнесение Христово" в Търново. Известно е, че кулите-звънарници са строени през XIII-XIV в. като самостоятелни обеми в някои източнохристиянски земи, например в Грузия, където има запазени доста подобни примери.
Архитектурните особености на базиликата и богатата ѝ украса, както и наличието на кула-звънарница, позволяват Църква №4 да бъде датирана в периода между XII и XIV век.

План на църкватаЦърква №5 се намира в южния сектор, в близост до входа на крепостта. По план тя е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с притвор от запад. Археологическите находки, разкрити при разкопаването на църквата, се свързват напълно с артефактите на други църкви от Шуменската крепост, датирани към периода на Втората българска държава (XII-XIV в.). Според В. Антонова, не само вътрешността на храма е бил покрит със стенописи, но и фасадата му. Този характерен белег свързва църквата с една интересна група култови паметници от епохата, при които стенописът се появява освен в интериора и по фасадите. В това отношение паралел може да се направи с Църква №10 в Трапезица, скалната църква "Св. Марина" срещу Карлуковския манастир, църквите в с. Беренде и с. Калотина и др.
Още едно потвърждение за датировката (XII-XIV в.) и някогашния външния вид на църквата са разкритите над 100 глинени глазирани елементи с разнообразни форми, размери и цвят, които са били използвани за фасадна украса. И тук могат да бъдат посочени множество паралели, както при Църква №4. Всъщност, всички средновековни църкви от Шуменската крепост строени в периода XII-XIV в., включително и долуописaните, са имали сходна фасадна декоративна украса.

Църква №6Църква №6 се намира в северната част на крепостта. По план е еднокорабна и едноапсидна. Градежът на стените ѝ е от ломени камъни споени с хоросан. Църквата е типичен представител на християнските култови сгради, строени в българските средновековни крепости.

Църква №7Църква №7 се намира в непосредствена близост източно от Църква №6. По план тази църква е аналогична с предходната, с изключение на това, че е с по-малки рамери.

Църква №9Църква № 9 се намира в източния сектор на крепостта, северозападно от Църкви №3 и №4. Тя е най-малката християнска култова сграда в Шуменската крепост. Представлява малка, еднокорабна и едноапсидна постройка, изградена от каменни блокчета споени с хоросан.
Най-вероятно църквата е изпълнявала функциите на семеен храм.

Църква №10Църква №10 се намира в предградието южно от стените на Шуменската крепост. Представлява голяма базилика с притвор от запад. Градежът на стените ѝ е от добре обработени каменни блокове споени с хоросан.
Църквата е изградена върху раннохристиянска базилика от V век, като почти изцяло следва нейния план.

1. Антонова,В. – Новооткрити църкви в Шуменската крепост, ИНМШ, 5, 1972 г., стр. 3-29
2. Антонова,В. - Църква №5 в Шуменската крепост, сп. Археология, 1973 г., №1, стр. 42-53