ДУХОВНА ОКОЛИЯ
Софийска

Карта на Софийска духовна околияСофийска духовна околия е не само най-голямата в Софийска епархия,но и сред всички околии в Българската Патриаршия.
Софийска духовна околия е най-богатта на манастири и средновековни църкви,само действащите манастири са 42.Не случайно в миналото огърлицата от манастири около град София е била наричана "Софийска Мала Света гора".За щастие голяма част от тях са оцеляли до наши дни,но има и такива,които са напълно заличени и забравени.

"Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква)

Средновековната църква "Св. Богородица" се намира в южната част на кв. Църква на гр. Перник, при старите гробища. Църквата е построена през късното средновековие  върху развалините...

"Св. Богородица" - с. Миланово

Средновековната църква "Света Богородица" се намира  в махалата Старо село,на 2 км. източно от центъра на село Миланово. Днес тази старинна църква се намира в изключително окаяно с...

"Св. Георги" - с. Сеславци

Средновековната църква "Свети Георги" се намира в североизточния край на село Сеславци,по пътя за Сеславския манастир,непосредствено до новата църква,която носи същото име. Старта църкв...

"Св. Георги" - с. Чепърлинци

Средновековната църква "Свети Георги" се намира в центъра на село Чепърлинци,близо до селската чешма. До 1925 г. църквата стояла занемарена и напусната,когато един благочестив селянин я...

"Св. Николай Мирликийски-Чудотворец“ - гр. София

Старинната църква „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец“ се намира в центъра на град София,на ул.Цар Калоян 8 ,срещу Софийската митрополия. Митрополитският храм „Св. Николай Чуд...

"Св. Николай" - с. Гинци

Средновековната църква „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец” се намира на около 1,5 км югозападно от центъра на с. Гинци. Разположена е високо на десния бряг на р. Нишава, в живо...

"Св. Николай" - с. Калотина

Средновековната църква "Свети Николай" се намира при старите гробища на Дивина махала на граничното село Калотина. История: Старинната калотинска църква „Св. Николай” е...

"Св. Петка Самарджийска“ - гр. София

Средновековната църква „Света Петка Самарджийска“ се намира в същинския център на столицата София, на ул. "Съборна" в подлеза между хотел "Шератон" и ЦУМ,в близост д...

"Св. Петка Стара" - гр. София

Средновековната църква "Света Петка Стара" се намира в центъра на София,на ул."Цар Калоян",вградена е в сградата на Софийската митрополия. Има предположения,че на мястото на д...

"Св. Петка" - с. Балша

Средновековната църква "Света Петка" се намира близо до центъра на село Балша, до новата  църква ,построена  през 1920 г.,която носи същото име. Днес старинния храм се намира ...

"Св. Петка" - с. Крапец

Средновековната църква "Света Петка" от вече несъществуващото село Крапец,се намира в местността "Врелото",на северния склон под "Градището". Днес от тази църква не ...

"Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Беренде

Средновековната черква "Свети Петър" се намира на левия бряг на река Нишава,на около 1 км западно от село Беренде, в местността "Селище". Днес църквата се намира в много лошо ...

"Св. Спас" - гр. София

Църквата "Свети Спас" се намира в самия център на град София,до пл. "Св. Неделя", в сутерена на сградата на "Юникредит-Булбанк". Храмът е датиран различно-от някои с...

"Св. Теодор Тирон" - с. Зимевица

Средновековната църква "Свети Теодор Тирон" се намира в центъра на село Зимевица. Черквата е реставрирана преди няколко години,но както много неща в България,ремонтът е направен полувин...

"Св. Троица" - с. Губеш

Средовековната църква "Св. Троица" се намира в селските гробища на Губеш. Представлява еднокорабна, триконхална сграда. От северната и южната страна са оформени полукръгли ниски певници...

Боянска църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ се намира на ул. "Боянско езеро" №1-3 в софийския квартал Бояна,разположен в подножието на Витоша. Църквата е един от малкото...

Загубените софийски храмове

Малцина са днес гражданите на София,знаещи за отдавна несъществуващите унищожени храмове,които векове наред са били неизменна част от духовното сърце на града.Недоумяващо е,че тези светини оцелели ...

Средновековна църква - с. Добравица

Средновековната църква се намира в старите гробища на село Добравица. Разположена е високо на ръба на дълбок дол, между махалите Долна и Цветковци. Днес този старинен храм се намира в развалин...

Средновековна църква - с. Долно Ново село

Руините от средновековната църква до гробищата на Долно Ново село се намират югозападно от селото, на около 300 м в източна посока от река Габерска, която служи за естествена граница между България...

Средновековна църква - с. Меча поляна

Средновековната църква във вече несъществуващото село в списъците на населените места в България Меча поляна,с намира в селските гробища. На половин час път от селото се издига изолиран връх &quo...

Средновековна църква - с. Радуй

Средновековната църква се намира на 2,5 км западно от с. Радуй,в полите на Радуйска китка,в местността "Църквище". Днес достъпът до църквата е ограничен,стените ѝ останали на виочина от...

Средновековна църква в м. "Селище" - с. Владиславци

Средновековната църква в местността "Селище" се намира на около 1 км югозападно от центъра на с. Владиславци, непосредствено вдясно от пътя за с. Несла. Днес църквата е в руини, и изг...

Средновековни църкви в крепостта "Кракра" - гр. Перник

Пернишката крепост "Кракра" е разположена в югозападната част на град Перник, на десния бряг на река Струма на неголямо скалисто плато. Мястото на крепостта поради голямата си стратегич...

Църква в м. "Калугерица" - с. Владиславци

Руините на средновековната църква в местността "Манастирище" или "Калугерица" се намират на около 3 км северозападно от село Владиславци и на 1,8 км югоизточно от село Вишан. Ск...

Църква в местността "Патарец" - с. Попово

Средновековната църква  в землището на вече несъществуващото село Попово се намира в местността "Патарец",в близост до "Голямо Градище",на 1100 м надм.в. Според...

"Св. Николай" - с. Искрец

Възрожденската черква „Св. Николай Чудотворец“ се намира в централната част на на село Искрец, в самото подножие на Понор планина. Старинният храм е съграден през 1843 г., което се...

"Св. Параскева" - с. Брезе

Възрожденската черква „Св. Параскева“ се намира в близост до центъра на село Брезе. Разположена е в ляво от пътя (под него), идващ от към с. Искрец, след първата махала, наречена Реката...

"Св. Св. Петър и Павел“ - с. Кралев дол

Възрожденската черква „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ се намира югоизточно от центъра на село Кралев дол. Разположена е до два вековни дъба, в най-високата част на хълм, откъдето се от...

"Успение на Пресвета Богородица" - с. Попово

Възрожденската църква "Успение на Пресвета Богородица" се намира в изселеното село Попово,под ловната резиденция. Църквата е строена през 1845 г.,представлява еднокорабна,едноапсидна сг...

Oброк "Св. Троица" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Троица“ се намира в двора на Драгоилския манастир „Св. Троица“, който от своя страна е отдалечен на около 3 км северозападно от село Драгоил. Разположен е до ве...

Oрок "Св. Дух" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Дух“ се намира в центъра на село Драгоил, до училището. На мястото има каменен оброчен кръст. Последният е равнораменен с трапецовидни рамене. В ъглите между странични...

Оброк - с. Брезе

Оброкът се намира на около 1 км югозападно от центъра на село Брезе. Разположен е в ляво до сами пътя за изоставената махала Бърдо, на 829 м надм. вис. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 1...

Оброк - с. Чибаовци

Оброкът се намира на около 3 км североизточно от центъра на село Чибаовци. Разположен е непосредствено над черния път за махалата Преслап на с. Свидня, на 910 м надм. вис. На святото място рас...

Оброк - с. Чибаовци

Оброкът се намира на около 1 км североизточно от центъра на село Чибаовци. Разположен е край пътя за махалата Преслап на с. Свидня, на 900 м надм. вис. На мястото се извисява вековен дъб, до ч...

Оброк „Петровден“ - с. Свидня

Оброкът „Петровден“ (Св.св. Петър и Павел) се намира в южната част на махалата Преслап на село Свидня. Разположен е в частен имот на 928 м надм. вис. На място има вековен дъб и до ...

Оброк „Св. Богородица” - с. Калотина

Оброкът „Св. Богородица” се намира в източния край на село Ново Бърдо, южно високо над международния път София - Калотина. Включваме го към светите места на Калотина, тъй като днешното ...

Оброк „Св. Димитър” - с. Василовци

Оброкът „Св. Димитър” се намира на около 250 м северно от последните къщи на с. Василовци. Оброчният кръст е с трапецовидни рамене, вписани в кръг. Западното лице е украсено с пет вдъ...

Оброк „Св. Никола” - с. Василовци

Оброкът „Св. Никола” се намира в борова гора (някога тази местност е била гол хълм) на около 1 км северозападно от с. Василовци. Мястото е обозначено с два кръста малтийски тип, като ...

Оброк „Св. Николай Летни” - с. Мало Малово

Оброкът „Св. Николай Летни” се намира на около 2,5 км северно от с. Мало Малово в Чепън планина. Разположен е на обширна поляна, намираща се в югоизточното подножие на Попов връх. Тъй к...

Оброк „Св. Петър“ - с. Искрец

Оброкът „Св. Петър“ (Гяволскио кръст) се намира в югозападния край на махалата Кулинци на село Искрец, на разклона за искрецката махала Попинци и мах. Преслап на с. Свидня. Разположен е...

Оброк „Св. Петър” - с. Василовци

Оброкът „Св. Петър” се намира в борова гора на около 1 км северозападно от с. Василовци, на 200 м югоизточно от оброка „Св. Никола”. Оброкът е разположен в близост до веко...

Оброк „Св. Спас” - с. Василовци

Оброкът „Св. Спас” (Св. Възнесение Господне) се намира в двора на едноименния Василовски манастир, южно от църквата. Оброчният кръст е равнораменен, като трите му горни рамене са укра...

Оброк „Св. Спас” - с. Дреатин

Оброкът „Св. Спас” (Св. Възнесение Господне) се намира на около 1,5 км северозападно от центъра на с. Дреатин, на 10-15  м в ляво от пътя за с. Горно село. Скътан е сред гъста гора...

Оброк „Св. Тодор” - с. Шума

Оброкът „Св. Тодор” се намира североизточно от центъра на с. Шума. Кръстът е поставен до ствола не  голямо дърво. Оброчният кръст е малък и равнораменен. Горното му рамо е с форм...

Оброк „Успение Богородично“ - с. Искрец

Оброкът „Успение Богородично“ се намира на около 200 м северозападно от махалата Кулинци на село Искрец. Разположен е на обгледно място (сред поляна) на северен склон от Мала планина, н...

Оброк "Вси Светии" (Пресвета) - с. Драгоил

Оброкът „Вси Светии“ или „Пресвета“, както още е известен, се намира на около 1 км североизточно от центъра на село Драгоил, край Златкова махала. Разположен е върху малък х...

Оброк "Малка Богородица" - с. Свидня

Оброкът „Малка Богородица“ (Рождество Богородично) се намира в централната част на махалата Преслап на село Свидня. Разположен е на общинско място, сега присвоено и оградено към частен ...

Оброк "Пресвета" - с. Добравица

Оброчището „Пресвета“ (Пресвета Богородица) се намира в махалата Топилата на село Добравица. Разположено е вляво до сами пътя за с. Зимевица, на 1073 м надм. вис. Оброчището е озна...

Оброк "Св. Богородица" - с. Василовци

Оброкът „Св. Богородица” се намира в североизточния край на с. Василовци. Кръстът е бил счупен и днес от него не е останало много нещо. Запазени са дясното и горното рамо, които са сл...

Оброк "Св. Богородица" (Голяма) - с. Драгоил

Оброкът „Св. Богородица – Голяма“ (Успение Богородично) се намира на около 1,2 км югозападно от центъра на село Драгоил, в края на Калина махала. Разположен е в частен имот, до ве...

Оброк "Св. Богородица" (Малка) - с. Драгоил

Оброкът „Св. Богородица – Малка“ (Рождество Богородично) се намира на около 1 км югозападно от центъра на село Драгоил, в Здравкова махала (по-малка съствана махала на махалата Кр...

Оброк "Св. Георги" - с. Василовци

Оброкът „Св. Георги” се намира в селските гробища, разположени на хълм северно от селото. Оброчният кръст е намира между самите гробове. Той е равнораменен и е поставен на висок поста...

Оброк "Св. Георги" - с. Вишан

Оброкът „Св. Георги” се намира на 500 м югоизточно от центъра на с. Вишан и на около 200 м западно от Майсторова махала. Поставен е до две вековни дървета сред обработвана нива, в местн...

Оброк "Св. Георги" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Георги“ (Гергьовски кръст) се намира на около 200 м източно от центъра на село Владиславци, над Голубарска махала. Святото място е представено с каменен оброчен кръст....

Оброк "Св. Георги" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Георги“ се намира в центъра на село Драгоил, на около 100 м източно от училището. То е разположено на малката височина Гялин връх, на 800 м н. в. Този оброк заема цент...

Оброк "Св. Герман" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Джерман“ (Св. Герман Цариградски) се намира на 750 м северно по права линия от центъра село Драгоил. Разположен е на връх Голишавица, на 948 м н. в. На мястото има съв...

Оброк "Св. Димитър" - с. Свидня

Оброкът „Св. Димитър“ се намира в подмахалата Рупците към мах. Преслап на село Свидня. Разположен е в частен имот, на 975 м надм. вис. На мястото има вековна дива слива (джанка) и ...

Оброк "Св. Илия" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Илия“ се намира на около 1 км североизточно от центъра на село Владиславци, в местността „Дъб“. Оброкът е представен със стар каменен кръст, поставен до ог...

Оброк "Св. Илия" - с. Драгоил

Oброкът „Св. Илия“ се намира на 400 м югозападно по права линия от центъра на село Драгоил, от училището. Разположен е върху малък хълм в местността „Брестне“, на 766 м н. в...

Оброк "Св. Илия" - с. Искрец

Оброкът „Св. Илия“ се намира на около 100 м югоизточно от махалата Кулинци на село Искрец, в местността "Нешино ливаге". Разположен е в северните склонове на Мала планина, на ...

Оброк "Св. Мария Магдалена" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Мария Магдалена“ се намира на около 1,7 км югозападно от центъра на село Драгоил, от училището. Разположен е в местността „Горна Душмановица“, на 821 м н. в. ...

Оброк "Св. Никола - Летни" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Никола – Летни“ се намира на около 300 м южно от училището на село Драгоил, в близост до стопанския двор. Разположен е върху малкото хълмче Терзийски връх, на 763 м н...

Оброк "Св. Николай - Летни" (Горен кръст) - с. Владиславци

Оброк „Св. Николай – Летни“ (Горен кръст) се намира североизточно от село Владиславци, непосредствено в ляво до пътя за с. Дагоил. Разположен е на малка височина, на  м н. в....

Оброк "Св. Николай - Летни" (Долен кръст) - с. Владиславци

Оброкът „Св. Николай – Летни“ (Долен кръст) се намира на около 1,5 км югозападно от центъра на село Владиславци, над пътя за с. Несла, в местността „Рудината“ (на окол...

Оброк "Св. Николай Летни" - с. Свидня

Оброкът „Св. Николай Летни“ се намира на около 200 м източно от центъра на махалата Преслап на село Свидня. Разположен е на малка полянка сред борова гора, на 901 м надм. вис. Свят...

Оброк "Св. Павел" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Павел“ се намира на около 1 км югозападно от центъра на село Владиславци, вдясно до сами пътя за с. Несла. Разположен е сред руините на средновековна църква, известна като ...

Оброк "Св. Павел" - с. Несла

Оброкът „Св. Павел” се намира на около 500 м югозападно от центъра на с. Несла в местността „Песковица”. Разположен  е на 10 м западно от новостроящата се църква &bdquo...

Оброк "Св. Петка" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Петка“ се намира в центъра на село Драгоил, на около 100 м източно от училището. Разположен от северната страна на малкото възвишение Гялин връх (в близост до оброка &bdquo...

Оброк "Св. Петка" (Пейчин кръст) - с. Владиславци

Оброкът „Св. Петка“, известен още като “Пейчин кръст“, се намира на около 1 км югозападно от центъра на село Владиславци и на около 500 м северно от пътя за с. Несла. Разпол...

Оброк "Св. Петър" - с. Брезе

Оброкът „Св. апостол Петър“ с намира в черковния двор, южно от селския храм „Св. Параскева“. Святото място е означено с внушителен оброчен кръст, достигащ на височина о...

Оброк "Св. Петър" - с. Долно Ново село

Оброкът „Св. Петър” се намира на около 0,5 км северно от с. Долно Ново село при махалата Лимчище. Разположен е в дъбова гора на 20 м в дясно от пътя за с. Ново бърдо. Днес оброчния...

Оброк "Св. Рангел" - с. Долно Ново село

Оброкът „Св. Рангел” (Св. Архангел Михаил) се намира на около 3 км североизточно от центъра на с. Долно Ново село. Скътан е в малка долинка до сама граничната линия със Сърбия (на около...

Оброк "Св. Рангел" (Вердин даб) - с. Василовци

Оброкът „Св. Рангел” (Св. Архангел Михаил) или „Вердин даб” се намира на около 2 км северно от с. Василовци, Драгоманско. Скътан е в малка горичка, в южния склон на връх Гра...

Оброк "Св. Св. апостоли Петър и Павел" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ се намира на около 1,3 км югозападно от центъра на село Драгоил. Разположено е над махалата Крива бара (Здравкова махала) в местността „Ду...

Оброк "Св. Св. Кирик и Юлита" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Кирик“ (Св. Св. Кирик и Юлита) се намира на около 2 км югозападно от центъра на село Драгоил, от училището. Разположен е върху хълм от рида Лагатерица, в местността „...

Оброк "Св. Св. Константин и Елена" - с. Добравица

Оброчището „Св. Св. Константин и Елена“ се намира в Долната махала на село Добравица. Разположено в частен имот, в местността „Шуглата“. Оброчището е означено с каменен...

Оброк "Св. Св. Петър и Павел" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Св. Петър и Павел“ се намира на около 1 км западно от центъра на село Владиславци. Разположен е в местността „Петров кръст“ на 684 м н. в. На мястото има с...

Оброк "Св. Спас" - с. Брезе

Оброкът „Св. Спас“ (Св. Възнесение Господне) се намира в югоизточния край на село Брезе, над махала Реката. Разположен е сред руините на средновековния манастир, известен на местните ка...

Оброк "Св. Спас" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Спас“ (Възнесение Господне) се намира на около 1 км северозападно от центъра на село Владиславци, срещу Калайджийска махала. Разположен е в източното подножие на връх Забел...

Оброк "Св. Спас" - с. Добравица

Оброчището „Св. Спас“ се намира на около 500 м югозападно от махала Цветковци на село Добравица. Разположено е върху южен склон на възвишение от Понор планина, на 823 м надм. вис. ...

Оброк "Св. Спас" - с. Драгоил

Оброкът „Св. Спас“ (Възнесение Господне) се намира на около 1 км североизточно от центъра на село Драгоил. Разположен е в местността „Йосина поляна“, върху гърбовидно възвиш...

Оброк "Св. Троица" - с. Владиславци

Оброкът „Св. Троица“ се намира на около 300 м североизточно от центъра на село Владиславци, в местността „Плоча“. На мястото има каменен кръст, до който са засадени бре...

Оброк "Успение Богородично" - с. Владиславци

Оброкът „Успение на пресвета Богородица“ се намира в югозападния край на село Владиславци, в местността „Прогон“. Разположен е на обгледно място, от което се разкрива прекра...

Оброк на неизвестен светец - с. Василовци

Оброкът с неизвестен светец се намира в частен имот при махалата Раничини, в самия източен край на с. Василовци. Никой в селото не си спомня кой светец е бил почитан тук, което е свидетелство за ...

Оброк на неизвестен светец - с. Гинци

Оброкът на неизвестен светец се намира на около 1 км югозападно от центъра на с. Гинци и южно, под махалата Рогачете. Разположен е върху живописен югоизточен склон на около 150 м северозападно от с...

Оброк на неизвестен светец - с. Добравица

Оброчището на неизвестен светец се намира край Долна махала на село Добравица, в местността „Шуглата“. Скътано е сред храсталак, на около 50 м югоизточно от оброка „Св. Св. Конста...

Оброчището на неизвестен светец се намира над махалата Топилата на село Добравица. То е скътано в храсталак, намиращ се в дясно от пътя (съвпада със стар римски път) за с. Зимевица, в подножието на...

Оброчището на неизвестен светец се намира на около 1 км северозападно от махалата Топилата на село Добравица, в местността „Барата“. То е разположено върху естествена могила на 1112 м н...

Оброк на неизвестен светец - с. Шума

Оброкът на неизвестен светец се намира североизточно от центъра на село Шума, в непосредствена близост до оброка „Св. Тодор”. Оброчният кръст е открит случайно в началото на 90-те ...

Оброци „Св. Илия” и „Св. Костадин” - с. Долно Ново село

Оброците „Св. Илия” и „Св. Костадин” (Св. Константин) се намират в гробищата на с. Долно Ново село, на десния бряг на р. Габерска (Бурелска), която служи за естествена грани...

Оброчище "Белинов кръст" - с. Брезе

Оброчището „Белинов кръст“ се намира северно от махалата Келемеровци на село Брезе, на около 100 м вляво от пътя Брезе – Добравица (махала Топилата). Разположено е на малка височи...

Оброчище в м. "Кръстевец" - с. Брезе

Оброчището в местността „Кръстевец“ се намира в северния край централната махала на село Брезе, под махалата Браньовец. Разположено е в дясно, до сами пътя за махала Топилата на село До...

Оброчище в махалата Бърдо - с. Брезе

Оброчището в махалата Бърдо се намира на около 3 км югозападно от центъра на село Брезе. То е разположено в близост до кръстопът, в ляво от пътя за центъра на махалата, на 1069 м надм. вис. На...

Оброчище на неизвестен светец - с. Драгоил

Оброкът на неизвестен светец се намира около 2 км югозападно от центъра на село Драгоил, от училището. Разположен е в малка седловина между две възвишения на рида Лагатерица, до местността „В...

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм ,намиращ се в центъра на град София. Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на р...

Раннохристиянска църква в крепостта "Кракра" - гр. Перник

Раннохристиянската църква (Църква № 1) се намира в северната част на крепостта "Кракра", в близост до северния вход. Църквата е еднокорабна, с една полукръгла апсида, без нартекс, но с ...

Раннохристиянска църква в м. "Чукар" - с. Чуковезер

Раннохристиянската църква в местността "Чукар" (Побит камък, Църквище) се намира на около 1,5 км северно от с. Чуковезер, в дясно от пътя Драгоман - Габер. Църквата е била изградена пре...

Раннохристиянска църква в местността "Св. Спас" - гр. Перник

Църквата се намира в сверното подножие на хълма Кракра, под Пернишката крепост, в местността "Св. Спас". Тук през последните няколко години на площ от 400 кв. м. са проведени археологич...

Раннохристиянски комплекс с базилика и мавзолей - гр. София

Раннохристиянският църковен комплекс с базилика и гробница-мавзолей се намира в квартал "Лозенец,в непосредствена близост до Южен парк.Отдалечеността на двата обекта един от друг е около 100 м...

Ротондата "Св. Георги" - гр. София

Храм "Св. великомъченик Георги Победоносец" - Ротондата се намира в самия център на днешна София, във вътрешния двор на Президентството и хотел "Шератон София". Тя е е единств...

Църква в м. "Песковица" - с. Несла

Руните на старинната църква в местността "Песковица" се намират на около 500 м югозападно от центъра на с. Несла, в непосредствена близост до новостроящия се храм "Св. Св. Петър и Па...

Ромчански манастир "Света Богородица"

Ромчанският манастир "Света Богородица" е разположен на една височина, над вилна зона "Ромча", в източния ѝ край. Тъй като вилната зона принадлежи към село Владо Тричков, малко ...

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат"

Балшенският манастир "Свети Теодор Стратилат" се намира на около 1,5 км североизточно от с. Балша и на около 10 км северозападно от гр. Нови Искър. Разположен е върху открита височина в ю...

Батулийски манастир "Св. Николай"

Батулийският манастир “Св. Николай Чудотворец” се намира в дял Голема планина от Западна Стара планина, на десния бряг на Батулийска река. Намира се на около 14 км. югоизточно от Своге,...

Беловодски манастир "Св. Георги"

Беловодският манастир "Свети Георги" се намира в квартал Бела вода на град Перник, непосредствено до шосето Перник - Радомир. Основан е през ХХ в., а понастоящем е периодично действащ. ...

Бистришки манастир "Св. Петка"

Бистришкият манастир “Св. Петка” се намира в местността Калугерови ливади на Витоша, в северозападните покрайнини на с. Бистрица, на около 15км от София.Ако пътувате с кола от София, тр...

Бистришки манастир "Св. Св. Йоаким и Анна"

Бистришкият манастир "Свети Йоаким и Анна" се намира  в местността Мали дол на Витоша, на около 2 км югоизточно от с. Бистрица.До манастира се отива с кола по асфалтиран път, който с...

Бовски манастир "Св. Архангел Михаил"

Бовският манастир "Свети архангел Михаил" се намира на около 1,5 км източно от гара Бов,скътан в една долчинка,от дясната страна на река Трескавец,в местността Манастира.До манастирчето с...

Бовски манастир "Св. Пантелеймон"

Манастирът “Свети Пантелеймон” се намира в живописната местност „Издремец“,на около 6 км североизточно от село Бов,в непосредствена близост до хижа “Тръстеная” ....

Букоровски манастир "Св. Георги Победоносец"

Букоровският манастир 'Свети Георги' се намира а около 2 км северно от село Букоровци,Годечко.До манастира има два пътя - през Драгоман - като се стигне Драгоман се хваща пътя за гр. Годеч ...

Буховски манастир "Св. Архангел Михаил"

Буховският манастир "Свети Архангел Михаил” се намира на около 3 км североизточно от град Бухово до София, в южните склонове на Мургаш планина (част от Западна Стара планина).след влизан...

Буховски манастир "Св. Мария Магдалена"

Буховският манастир 'Света Мария Магдалена' се намира в северните покрайнини на град Бухово.До него се стига като се завие  в ляво малко след като се влезе в града и се кара по лош асф...

Василовски манастир "Св. Спас"

Василовският манастир „Св. Възнесение Господне” (Св. Спас) се намира в южния край на с. Василовци, Драгоманско. Разположен е на малка височина, обрасла с храсти дървета. История: ...

Вискярски манастир "Св. Апостоли Петър и Павел"

Вискярският манастир "Св.Св. Апостоли Петър и Павел" се намира на около 1,5 км северно от село Расник, на югоизточния склон на планината Вискяр. До обителта води черен път, проходим само ...

Витановски манастир "Св. Неделя"

Витановският манастир "Света Неделя" се намира на 2 км югоизточно от с. Витановци, в местността Витановски уши. До него води черен път (около 300 м.), започващ в дясно от шосето Витановци...

Владайски манастир "Св. Петка"

Владайският манастир “Св. Петка” е разположен над железопътната гара на квартал Владая на София, срещу самия квартал. До манастира се стига или пеш от квартал Владая, или с кола. Ако се...

Връдловски манастир "Св. Илия"

Връдловският манастир "Свети пророк Илия" се намира на около 1 км. югоизточно от село Връдловци.До него се стига като непосредствно след жп попдлеза преди края на селото, се отбие в ляво ...

Габренски манастир "Св. Димитър"

Габренският манастир "Свети Димитър" ,наричан още Чукуровски се намира във Вакарелска планина от Ихтиманска Средна гора, на около 2 км югоизточно от с. Габра (до 1934 г. село Чукурово).За...

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Германският манастир “Св. Иван Рилски” се намира в красива гориста местност в Лозенската планина недалеч от София. Манастирът отстои на около 5км югоизточно от село Герман, което от сво...

Годечки манастир "Св. Дух"

Годечкият манастир “Свети дух” се намира в западния край на град Годеч, на около 100м. от пътя, свързващ Годеч с град Драгоман.До манастира се стига лесно с кола от София, като се кара ...

Годечки манастир "Св. Николай Летни"

Годечкият манастир "Свети Николай Летни" се намира на около 1 км северно от град Своге, в близост до завод "Магнит". Кога първоначално е основан манастирът, не се знае, н...

Големобучински манастир "Св. Възнесение Господне'"

Големобучински манастир "Възнесение Господне" се намира в южното подножие на планина Люлин на около 0,5 км западно от с. Големо Бучино. Манастирът е основан през ХVІІІ в., а е възобнове...

Голешки манастир "Св. Николай"

Голешкият манастир 'Свети Николай Летни' се намира на около 2 км над село Голеш. Кога първоначално е бил създаден манастирът не се знае.Възобновен е в края на XIX в. по съновидене на една...

Горнобански манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Горнобанският манастир"Св. Св. Кирил и Методий", известен също така като Люлинският манастир (заради Люлинската планина, в която се е сгушил),се намира на 5-6км от софийския квартал Горна...

Горнобогровски манастир "Св. Георги"

Горнобогровският манастир “Св Георги Победоносец” се намира на края на село Горни Богров до София, на главния път София-Варна. Манастирският храм е строен в началото на ХІХ в.,като в ...

Градецки манастир "Св.Георги"

Градецкият манастир "Свети Георги" се намира на около 1 км северно от село Градец покрай малко поточе.До манастирчето води добър черен път,минаващ по дерето нагоре,който се отклонява в дя...

Дивотински манастир "Св. Апостоли Петър и Павел"

Дивотинският манастир'Св. Св. Петър и Павел' се намира под връх Криви камък (1127 м н.в.) ,в западното подножие на Люлин планина и в източните покрайнини на село Дивотино.До манастирчето во...

Дивотински манастир "Св. Троица"

Дивотинският манастир “Св. Троица” се намира северните склонове на Люлин планина, на около 10-тина километра от село Дивотино и 4км. югозападно от кв. Михайлово на гр. Банкя.След като с...

Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел"

Долнобогровският манастир "Св. Ап. Петър и Павел" се намира на около 1 км югоизточно от с.Долни Богров. Манастирът е основан през XVIII-XIX век.Мястото му е избрано след съновидението н...

Долнолозенски манастир "Св. Апостоли Петър и Павел"

Долнолозенският манастир "Св. ап. Петър и Павел" се намира на около 5 км северно от село Лозен,от ляво в началото на магистрала "Тракия" в посока Пловдив. Кога е основан манас...

Долнопасарелски манастир "Св. Апостоли Петър и Павел"

Долнопасарелският манастир “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” се намира на около 5км. югоизточно от село Пасарел.До манастира се стига по шосето за Самоков, използвано до построяването на...

Драгалевски манастир "Успение Богородично"

Драгалевският манастир “Света Богородица ” е разположен на 3 км. южно от с. Драгалевци  в полите на Витоша. Манастирът е един от немалкото подобни,които образували венец около Со...

Драгоилски манастир "Св. Троица"

Драгоилският манастир "Св. Троица" са намира на около 3 км северозападно от село Драгоил, в местността „Манастирище“. Той е скътан в дълбок дол (Манастирски дол) от северния с...

Драгомански манастир

Драгоманският "Петропавловски" манастир,наричан още "Петров кръст"  се намира на връх Чепън,източно от главния път за Калотина.До него се стига по черен път(само за високоп...

Дървенишки манастир "Св. Пророк Илия"

Дървенишкият манастир "Св.Пророк Илия" се намира в квартал Младост-2 на гр.София.До него се стига по асфалтов път по бул."Андрей Ляпчев" от Дървеница посока Младост-2, като пред...

Елешнишки манастир “Св. Богородица”

Елешнишкият манастир “Св. Богородица” се намира над село Елешница (което е носило името Йорданкино до 1991г.), на няколко километра на изток от София. Разположен е в долината на река Як...

Железнишки манастир "Св. Дух"

Железнишкият манастир "Свети Дух" се намира под връх Манастирище (1338 м н.в.) - първенец на пл. Плана.До него води лош черен път започващ от село Плана. На Манастирище личат останките ...

Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита"

Манастирът "Свети Кирик и Юлита" се намира в живописна местност на десния бряг на река Искър,между гр. Своге и село Желен,скътан е в планинския склон,именуван от местното население "...

Желявски манастир "Св. Петка"

Желявският манастир се намира на височинка над самото село Желява,в полите на Стара планина. Днес манастирът е представен от два параклиса-нов и стар,и двата с патрон Света Петка-Параскева.Стария...

Илиенски манастир "Св. Пророк Илия"

Илиенският манастир “Св. Пророк Илия” се намира в софийския квартал Илиенци, на ул. Петуния 13. Според някои източници Илиенският манастир е основан през XII в., а според други - в кр...

Искрецки манастир "Успение Богородично"

Искрецкият манастир "Успение Богородично" се намира в източния край на село Искрец, в границите на санаториума за белодробни заболявания. История: Предполага се, че Искрецкият мана...

Калкаски манастир "Св. Петка"

Калкаският манастир "Света Петка" се намира  в подножието на планината Голо бърдо, в покрайнините на квартал Калкас на Перник. Манастирът е съграден през IX-X век.През 1393г. е опу...

Кладнишки манастир "Св. Николай Мирликийски"

Кладнишкият манастир “Свети Николай Мирликийски - Чудотворец” се намира на 20 км от София в западния склон на Витоша. Извисява се малко над село Кладница, на едно възвишение между две р...

Клисурски манастир "Св. Петка"

Клисурският манастир “Света Петка” се намира в покрайнините на столицата, на 8 километра от курортния град Банкя,северозападно от село Клисура.До манастира води тесен асфалтов път. В ...

Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил"

Кокалянският манастир "Св. Архангел Михаил" е известен и под името Урвички манастир. Намира се на уединено място в Плана планина,на около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. с...

Комщицки манастир "Св. Николай Летни"

Манастирът "Свети Николай Летни" се намира на около 1,5 км северно от селото,на левия бряг на р.Височица,в местността 'Манастира'. Сведенията за възникването на манастира и за о...

Кремиковски манастир "Св. Георги"

Кремиковският манастир "Свети Георги" е разположен на около 3 км над софийския кв. Кремиковци, в ниските склонове на Стара планина.До манастира се стига лесно от София през кв. Кремиковци...

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

Курилският  манастир "Св. Иван Рилски" се намира на десния бряг на р. Искър на километър североизточно от кв. Курило на гр. Нови Искър и на 12 км от София,непосредсвено до обителта е...

Кътински манастир "Св. Четирдесет мъченици"

Кътинският манастир „Св. 40 мъченици” се намира в източния край с. Кътина,издига се на малка височинка над селото. Не е известно кога е основан този манастир.От някогашната обител дне...

Лозенски манастир "Св. Спас"

Лозенският манастир “Свeти Спас” се намира в покрайнините на София по пътя към най-високия връх на Лозенската планина, вр. Половрак.До манастира води  черен път, който е проходим з...

Маломаловски манастир "Св. Николай"

Маломаловският манастир „Свети Николай Мирликийски - Чудотворец“ се намира в планината Чепън на около 3 км северно от  село Мало Малово. Закътан е в малка долчинка, разположена в п...

Манастир "Възнесение Господне"- с. Брезе

Манастирът "Възнесение Господне" (Свети Спас) се намира в югоизточния край на село Брезе, в местността "Манастиро". История: За сега няма известни исторически извори, кои...

Мърчаевски манастир "Св. Троица"

Мърчаевският манастир "Св. Троица" се намира в местността "Манастирище" (Манастирчето), разположен е на около 1,5 км югозападно  от с. Мърчаево, за него се отбива в ляво от...

Неделишки манастир "Св. Атанасий Велики"

Неделишкият манастир "Свети Атанасий Велики" се намира на около километър северно от село Дреатин (до 1949 г. махала на село Неделище).  Скътан е сред една от северните гънки на рида...

Обрадовски манастир "Св. Мина"

Обрадовският манастир “Св. великомъченик Мина” се намира на 7.5км. североизточно от София в бившето село Обрадовци, сега квартал на София. До манастира се стига лесно като първо се дост...

Огойски манастир "Св. Пантелеймон"

Над село Огоя,на около 3 км в северозападна посока в местността „Св.Панталей“ ,стоят руините на средновековния манастир „Свети Пантелеймон“. От някогашния манастир днес са...

Орландовски манастир "Св.Три Светители"

Орландовският манастир "Св. Три Святители" се намира в столичния квартал Орландовци на ул.Одеса 26. Манастирът е основан през XIX век,понастоящем е действащ,обитаван е от възпитаници на...

Осеновлашки манастир "Рождество Богородично-Седемте престола"

Осеновлашкият манастир "Света Богородица", известен повече като Седемте престола се намира в живописна част на северна Стара Планина, в полите на връх Измерец,в красивата долина на малкат...

Панчаревски манастир "Св. Николай Летни"

Панчаревският манастир “Св. Николай Летни Чудотворец” се намира в Ихтиманския дял на Средна гора, на около 5 км. от село Панчарево по пътя към Самоков. Изграден е на десния бряг на р. И...

Пернишки манастир "Св. Пантелеймон"

Пернишкият манастир "Свети Пантелеймон" се намира в планината Голо бърдо, на около 2 км югоизточно от Перник,на територията на белодробната болница. Според писмени източници манастирът ...

Подгумерски манастир "Св. Димитър"

Подгумерският манастир "Свети Димитър" е разположен в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина, близо до с. Подгумер, на 7 км източно от гр. Нови Искър и на 10-на кило...

Понорски манастир "Св. Георги"

Понорският манастир "Свети Георги" се намира на около 1 км северно от село Понор,разположен е на северния скат на малко възвишение, обрасло с гъста растителност. Манастирът е трудно откри...

Равнополски манастир "Св. Четирдесет мъченици"

Равнополският манастир "Св. 40 мъченици" се намира на около 1,5 км югозападно от с.Равно поле,насред софийското поле. Според някои изледователи манастирът е основан през XIII век.Няма с...

Разбоишки манастир "Въведение Богородично"

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава, в непосредствена близост до с. Разбоище, на 11 км от гр. Годеч и на 55 км северозападно от София. Ед...

Райловски манастир "Св. Николай"

Райловският манастир "Свети Николай" се намира в южното подножие на Люлин планина, на около километър източно от махала Райлово на село Люлин.Манастирът е разположен върху леко възвишен т...

Свогевски манастир "Св. Петка"

Свогевският манастир "Света Петка" се намира  в Искърския пролом, в североизточния край на Своге.До него може да се стигне най-лесно,като се остави колата в дясно на пътя за Мездра,н...

Сеславски манастир "Св. Николай"

Сеславският манастир “Св. Николай Мирликийски” се намира над село Сеславци, на 21 км. от София по посока Кремиковци. Стига се по асфалтов път, който започва от село Сеславци. От него се...

Студенски манастир "Св. Пророк Илия"

Студенският манастир "Свети пророк Илия" се намира в планината Голо бърдо, на около 2 км югозападно от с. Студена.До него се стига като се поеме пътят за кариерата,в дясно от магистралата...

Суходолски манастир "Св. Троица"

Суходолският манастир "Света Троица" се намира непосредствено до околовръстния път на гр.София, в югозападната му част. Днешният манастир е построен на мястото на езическо светилище, съ...

Цръклевски манастир "Св. Петка"

Цръклевският манастир „Св. Петка” се намира на около 1 км източно от с. Цръклевци. Скътан е сред борова гора, разположена върху южния склон на възвишение от Чепън планина. До църквата в...

Челопеченски манастир "Рождество Богородично"

Челопеченският манастир "Рождество Богородично" се намира недалеч от кремиковския комбинат, в северната част на Челопечене. Първите писмени следи за манастира са от 1192 година, когато ...

Чепински манастир "Св. Три Светители"

Чепинският манастир "Свети Три Светители" е  само на няколко стъпки от североизточната дъга на Околовръстното шосе на София. Манастирът, посветен на светите Три светители (Василий Ве...

Чепърлински манастир "Св. Петка"

Чепърлянският манастир 'Света Петка' се намира на десния бряг на река Нишава,на 2км източно от с.Чепърлянци.До него води добър черен път,спускащ се по дерето ,източно от селото и стигащ до ...

Шияковски манастир "Св. Архангел Михаил"

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил"е разположен на около 14 км северозападно от гр. Софияи и на 1 км над гр. Костинброд.До манастира се стига като след излизане от Костинброд в п...

Шумски манастир "Св. Архангел Михаил"

Шумският манастир “Свети Архангел Михаил”, наричан още Лопушненски, се намира в землището на село Шума, на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от гр. Годеч. Манастирът...

Света вода в м. "Самовиляк" - с. Драгоил

Светата вода в местността "Самовиляк" се намира на около 2 км източно от с. Драгоил. Скътана е в гъст храсталак, южно от жп линията София - Калотина, срещу стария кантон и местността &quo...

Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Димитър" - с. Друган Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненски манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Ребровски манастир "Св. Николай Мирликийски" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"