Струпецки манастир “Св. Пророк Илия”

ОБЛАСТ: Област Враца
ДУХОВНА ОКОЛИЯ : Врачанска
СТАТУС: Действащ, мъжки
СЪСТОЯНИЕ: Реставриран
ДАТИРОВКА: Средновековен

Струпецкият манастир “Св. Пророк Илия” се намира в северната част на рида Гола глава в Западния Предбалкан, на десния бряг на река Искър. Разположен е в живописна местност край река Искър, на около 4,5 километра от село Струпец.
Според оскъдни сведения от по-далечата история, Тържишкия /Струпешки/ манастир е съществувал още от началото на XVI век. В околностите някога имало пазар /тържище/, откъдето манастирът носи името си – Тържишки. В края на XVII в., откогато датират и други разрушения по тези земи, манастирът е опожарен от турците. Причината манастирът да не бъде възстановен след разрушаването му се дължи  на това, че всичките му земи, включително и тези върху които се намира, са били превърнати в имоти, предоставени на завоевателите. До 1850 година земята под него е била владение на фамилията Карамустафа от с. Роман. Помни се, че до двадесетте години на  XIX в. църквата е служела за тяхна конюшня.
Според манастирската летопис възстановяването на манастира след толкова векове на запустение, започнало в 1824 година. Врачанинът Димитраки хаджи Тошин наел работници нощем да поправят и препокрият порутения покрив. Той съумял да привлече към делото си Врачанския митрополит Доситей, който положил много усилия да освободи земите на стария манастир. Изглежда през 1827 година е успял да получи съгласие от Карамустафови и местния аянин да възстанови манастира, защото през тази година тук дошъл от Гложенския манастир ловчанлията йеромонах Паисий и била изградена жилищна сграда, южно от църквата. Не е известно дали още по това време обновената обител е била предоставена на Черепишкия манастир за негов метох или това е станало малко по-късно. Но в началото на 50-те години, по времето на родолюбивия ловчански митрополит Иларион, това било вече факт и то несъмнено е оказало силен подтик за разгръщането на сериозни строителни работи. Както главният Черепишки манастир, така и Струпецкият се превърнали в духовно и революционно средище. Тук с малко пре­късване между 1859 и 1868 година е живял и работил книжовникът Дамаскин Хилендарец и неведнъж са намирали убежище ре­волюционерите Васил Левски, Никола Обретенов, Мито Анков.
Манастирският комплекс се състои от триетажни жилищни сгради с възрожденски стил на архитектурата им, и две черкви - нова и стара.
Жилищната сграда е една от най-красивите и добре устроени утилитарни манастирски постройки от XIX век. В 1851 година по времето на игумена Паисий със съдействието на черепишкия монах Йосиф от с. Боженица, започнало изграждането на нов жилищен корпус. Средствата били събрани от „боголюбивите граждани" на Ловеч и околните села. Главен майстор бил Витьо от известното дюлгерско село Брусен. След няколко по-кратки или по-дълги прекъсвания сградата била завършена през 1857 година. С пълно право Витьо е отбелязан в паметния надпис в чердаците с титлата „Архитект". Сградата е триетажна с дължина около 55 метра. В приземието й се намират хранителния блок и други стопански помещения, а в следващите два етажа - 18 монашески килии, гостни стаи, игуменарница и земна църква, посветена на „Св. пророк Илия". Дърводелската и резбарската обработка на 70-те колони, парапетите и дограмата е изпълнена артистично, детайлът е фин и чист.
През 1862 година била издигната, южно от съборната църква, голяма красива каменна чешма с четири чучура. Украсена е с каменни релефи в духа на северозападно - българските народни традиции. Релефите са на змия, преследваща птица, гущер, ламя, бухал, сокол, дива котка - тоест персонажи пазители и покровители.
Сред широкия двор на светата обител, засенчен от високи дървета, е притулена малка еднокорабна, едноабсидна, старинна каменна църква с размери 4.95 х 7.40 м. с полуцилиндричен свод и малки отвори, притиснати от тежки каменни плочи.Църквата е именувана „Св. Николай Чудотворец”.Архитектурния план дава основание да се предполага, че тя е строена не по-късно от XVI-XVII век, приликата й с църквите при Калотина и Беренде, дават основание тази датировка да бъде изтеглена с два века назад във времето. Основите на черквата са кухи и от това се получава тайнствения акустичен ефект вътре в нея.
Репертоара и разположението на стенописната украса на църквата съвпада с  изображенията на подобните еднокорабни засводени църкви в България през XV - XVI век. В източната част на свода е разположен Христос в кръгово сияние от композицията „Възнесение Христово", долната част на която е на източната стена, под свода. В центъра на свода доминира изображението на „Христос Вседържител" и на „Христос по-стар от дните", а в западния край - горната част от сцената „Преображение". В апсидата е поместена традиционната полуфигура на Св. Богородица „Ширшая небес", а под нея „Поклонение на жертвата". На триумфалната арка от двете страни на апсидата е „Благовещение", изпод него сцените „Жертва Авраамова" и „Во гробу плотски". Върху северната и южната стени са изобразени многофигурни композиции на „Празниците", а под тях „Страданията Христови". На западната стена над входа е традиционното „Успение Богородично", долу вляво и вдясно са фигурите на „Св. Архангел Михаил", като пазител на дверите на храма и „Св.св.Константин и Елена". На северната и южната стени в първия регистър преобладават правите фигури на светци - воини.
Живописта в църквата на Струпецкия манастир е изпълнена в традиционния маниер на поствизантийското изкуство с линеарно - декоративна стилизация на формата, в която преобладава уверената графична линия. В стегнатата композиция на групите участва и пейзажа с архитектурни кулиси. Явно тук е работил опитен майстор.
До самата черква се намират три гроба, датиращи от 1888 година, както се вижда от надписите върху тях.
До старата църква се откроява и новопостроеният през 1991 година храм, който в днешно време задоволява нуждите на поклонниците.
Понастоящем манастирът е действащ, с монаси. Предлага се  спане.

Телефон за контакти: +359 9123 2053; +359 48 887 022

JW Player goes here
КОМЕНТАРИ
Посетител3
25.08.2017 10:42
Същото се случи и на 15.08.2017г. когато отидохме евентуално да хванем службата посветена на Успение Богородично. Свещеникът беше заминал за Враца.
Кремена Цакова
14.12.2016 11:49
Манастирът е много хубав.Навсякъде е чисто и поддържано.Много ни хареса.Ще го посетим отново.
Посетител
30.04.2016 12:54
Да вярно е това и аз и моето семейство сащо посетихме този прекрасен манастир на разпети петък бяхме възмотени как може да няма свещенник .Двора беше пълен всеки питаше защо няма поп.Защо дядо Калиник кажете?
Посетител
30.04.2016 12:02
Дядо Калиник,обърни внимание на твоите свещенници, не си вършат работата .Снощи посетихме Струпецкия манастир с надеждата за хубав празник ,разпети петък но останахме разочаровани.Свещеника го нямаше и ханер си нямал от службата която трябваше да направи.Хората които поддържат манастира видимо бяха притиснени че трябваше да срамуват от липсата на свещеник. И разбрахме че това не му е единствения път.Винаги когато имало празници той изчезвалот манастира. Такива ли са свещениците и Вашата епархия ? Двора на манастира беше пълен с разочаровани посетители.Браво на свещеника.