Смолян

Смолян е град, разположен в Южна България. Той е административен център на община Смолян и областен център на област Смолян.Отстои на 246 км от София,на 104 км южно от Пловдив и на 98 км западно от Кърджали.
Град Смолян е разположен в централната част на Родопите,на около 1000 м надморска височина.С дължина повече от 20 км,Смолян е най-дългия град в България.Квартали на града са - Езерово, Каптажа, Невястата, Нов Център, Райково,Стар Център,Устово,Горно Влахово и Средок.
Природна забележителност са прочутите Смолянски езера, "изумрудените очи на Родопите", са в непосредствена близост до Смолян. Някога са били около двадесет, но сега са останали само седем от тях.
Смолян е в близост до един от най-големите зимни курорти в България-Пампорово.Курортът предоставя прекрасни възможности за практикуването на ски спорта,с неговите 30 километра ски-писти и 11 километра въжени линии и влекове.
Населението на Смолян към 2010 г. е 32 139 жители.
Районът на днешния град Смолян е бил населен от дълбока древност.Най-ранните археологически свидетелства  датират от края на бронзовата епоха (XIII в. пр.Хр.).През следващите две хилядолетия античните автори възприемат Родопите като свещена тракийска планина, родно място на Орфей. От тази епоха са проучени светилища (вр. Ком), могилни некрополи (с. Гела) и уникален плосък некропол (с. Стойките).
Тракийските крепости около днешния град са едни от последните твърдини на Балканския полуостров,паднали по време на римската инвазия в I в. сл.Хр.Останките на една от тези крепости  днес могат да се видят над село Гела.
Византийската епоха (IV-VI в.) е времето,когато родопските траки приемат християнството, за което свидетелстват многото раннохристиянски базилики в района.Това са: Ранновизатийска базилика в местността "Могилата",базиликата край с. Гела и базиликата в местността "Долна Бартина"(с. Барутин).По-голяма част от раннохристиянските храмове са били изградени върху стари тракийски светилища и след разрушавенто им в края на VI в. при варварските нашествия,по-късно,през средновековието,те са използвани-преизграждани,макар и в изменен вид,но отново за християнски култови цели.Такъв е случаят и с базиликата в м. "Могилата".
През VI-VII в. по тези земи се заселват славянското племе смоляни,на които е кръстено днешното име на селищет- Смолян.През 1936 година в около запазените развалини на старата крепост над Смолян „Аетос“ (Орел) били направени разкопки, разкрили крепостни зидове от камък и хоросан, дебели близо два метра и старо славянско селище „Могилата“.
Момчилова крепостСъществуването на поселищен живот през средновековието,особено по времето на Втората българска държава, е доказано от наличието на доста крепости около Смолян,по-голяма част от които са надграждани върху по-стари византийски.Такива са: крепостта "Калето" в м."Турлук"" край Смолян, крепостта "Подвис" при с. Подвис,"Момчиловата крепост" над с. Градът и др.
След падането на българската държава под турска власт със султански ферман от 1519 година Среднородопието е предоставено на придворния лекар Ахъ Челеби, поради което тези земи са известни с името Ахъчелеби.
В османо-турски документи от XVII в. селището се споменава като Езерово, преименувано по-късно в Башмаклъ. Впоследствие транскрипцията го променя в Пашмаклъ и Пашмакли.С това име остава до 1934 г.
В периода между 1871 – 1872 година, казата Ахъ Челеби с централно селище Пашмакли (Смолян) включвала 14 села с общо 4191 домакинства: 2961 на българи мохамедани, 1500 на българи християни и 240 на цигани.
През Възраждането Смолян е просветен и стопански център,село Езерово се намирало сред Смолянските езера, Райково било занаятчийски център,а Устово — търговски.Това е и периода на усилено църковно строителство,само през 1836 г. в селата образували днешния Смолян са построени три църкви,а през 1865 г. още една:
Църква ”Свети Никола” –с. Устово(дн.кв. Устово),построена през 1836 г. със султански ферман.Трикорабна, с петостенна апсида и нартик пред западната фасада.В края на XIX в. са пристроени два купола.
Църква ”Св.Неделя” - с. Райково(дн.кв. Райково),построена през 1836 г. със султански ферман. Трикорабна базилика.Изографисана през 1882 г. от стенописците Д. Христов и Г.Хрисаф от Асеновград.
Църква ”Св.Теодор Стратилат” -с. Райково(дн.кв. Райково),построена през 1836 г. със султански ферман.Църковният комплекс се състои от пет сгради: храмът, костница, параклис, камбанария и едноетажна църковна сграда.
Църква ”Успение Богородично” - с. Устово(дн. кв. Устово),построена през 1865 г.Трикорабна с петостенна апсида. Църковният ансамбъл се състои от: църква, костница и килийно училище. Изографисана през 1866 г.
По-късно,през 1882 г. в с. Райково(дн.кв. Райково), м. "Варадил", върху стар параклис е изграден Райковският манастир ”Свети Атанас”,свързан  с църковно–националните борби против гъркоманството.
През 1884 г. върху старо култово място е построен параклисът "Св.Дух",а през 1937 г. параклис „Свети Спас”.
Kонакът на феодала Салих Ага, построен през XVIII век, 1916 г.На 17 януари 1878 г. казашката кавалерийска бригада на генерал Черевин влиза победоносно в града. Седем месеца по-късно Берлинският договор (1.VIII.1878 г.) ликвидира Санстефанска България. Смолянският край остава в пределите на Османската империя до 1912 година. 34 години след Освобождението, по време на първата Балканска война през 1912 г., е освободен и Смолянският край. На 13 октомври 1912 г. 21-ви пехотен средногорски полк начело с полк. Владимир Серафимов освобождава Смолян, а на 21 октомври се водят боевете на вр. Кавгаджик (дн. Средногорец), които са решаващи за победоносния край на военните действия в този регион.
Смолян през 30-те години на XX в.През 1913 г. се създава Пашмаклийска (Смолянска) околия, която влиза в новообразувания Гюмюрджински окръг. След Първата световна война - през 1920 г., се формира Пашмаклийски окръг с 3 околии - Пашмаклийска (Смолянска), Даръдеренска (Златоградска) и Дьовленска (Девинска).
През 1934 г. градът от Пашмакли се преименува в Смолян.В новото административно делене през 1959 г. се създава Смолянски окръг.
Като обединен град Смолян е създаден през 1960 г. чрез сливането на гр. Смолян, селата Езерово, Райково и гр. Устово.
Вековният чинар в Смолян,Кирил Майски Центрове на съхранени традиции и културен живот в Смолян са Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“, Историческият музей „Стою Шишков“,Художествената галерия, притежаваща платна на най-големите български художници.

Регионалният исторически музей в Смолян е създаден през 1935 г. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи,богатият му фонд наброява близо 150 000 музейни единици.В музейната експозиция на площ от 2000 кв. м. са изложени предмети от археологията, историята, бита и културата на родопчани, оригинални произведения на изкуството с културно-историческо значение.Постоянната експозиция „Културно-историческото наследство от древността до наши дни“ е представена в два раздела: археология, включваща „Праистория“, „Траки“ и „Средновековие“, и "Етнография".
Други забележителности в Смолян са: Мерамовата, Сариевата и много други възрожденски къщи, художествената галерия, Али-Бейският конак, Пангаловата къща, медникарската чаршия и др.

Използвани са материали от сайта Изгубената България: www.lostbulgaria.com

Алински манастир "Възнесение Господне" Бургаски манастир "Св. Анастасия" Глоговишки манастир "Св. Николай" Долнибогровски манастир "Св. апостоли Петър и Павел" Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Карлуковски манастир "Успение Богородично” Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир "Св. Георги" - с. Ваксево Манастир "Св. Никола" - с. Конска Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мулдавски манастир "Св. Петка" Неделишки манастир "Св. Атанасий Велики" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Понорски манастир "Св. Георги" Поцърненския манастир "Св. Възнесение Господне'' Радибошки манастир "Св. Троица" Ребровски манастир "Св. Николай Мирликийски" Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Чепински манастир "Св. Пророк Илия"

ИЗОСТАВЕНИ ЦЪРКВИ

“Св. Елена”- с. Мугла "Гергьова църква" - с. Клисура "Пустата църква“ - с. Камено поле "Св. Атанасий“ - гр. Бобошево "Св. Атанасий“ - с. Раждавица "Св. Атанасий" ("Атанасова цръква") - с. Добърско "Св. Богородица" - гр. Перник (кв. Църква) "Св. Георги" - гр. Банско "Св. Георги" - с. Габрово "Св. Георги" - с. Мирково "Св. Георги" - с. Сеславци "Св. Георги" ("Георгиева цръква") - с. Добърско "Св. Илия" - гр. Банско "Св. Неделя" - с. Ваксево "Св. Никола" - с. Долна Кремена "Св. Пантелеймон“ - с. Полетинци "Св. Петка" - с. Крапец "Св. Прокопий" - с. Стоб "Св. Пророк Илия" - с. Червена могила "Св. Рангел" - с. Слокощица "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Мала църква "Св. Спас" - гр. София "Св. Троица" ("Копана цръква") - с. Добърско "Св. Четиридесет Мъченици" - с. Липен "Свети Петър" - гр. Брезник Две църкви под "Монастир баир" - с. Завет Епископска църква "Св. Троица" - с. Крупник Късносредновековна църква - с. Габров дол Късносредновековна църква - с. Чешлянци Късносредновековна църква в м. "Църквето" - с. Бераинци Средновековна църква - с. Горски Горен Тръмбеш Средновековна църква - с. Добравица Средновековна църква - с. Дренково Средновековна църква - с. Меча поляна Средновековна църква - с. Радуй Средновековна църква - с. Руен Средновековна църква край с. Янково Църква в местността "Маята" - с. Лясковец Църква в крепостта "Кулата-Градот" - гр. Ракитово Църква в местн. "Църквище" - с. Искра Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен Църква в местността "Манастира" - с. Цървеняно Църква в местността "Патарец" - с. Попово Църква до крепостната стена - гр. Крумовград Църква на Манастирските възвишения - с. Голям Манастир Църква при крепостта "Фотинско кале" - с. Фотиново Църква при оброк "Св. Прокопий" - с. Туроковци Църквата до Каралашева махала - с. Красава Църкви в местността "Клисеери" - с. Съединение

ИЗОСТАВЕНИ МАНАСТИРИ

Арчарски манастир “Св. Никола” Ахтополски манастир "Св. Яни" Батулски манастир “Св. Атанас” Бовски манастир "Св. Пантелеймон" Брестовички манастир Брусарски манастир “Св. Архaнгел Михаил” Бургаски манастир "Св. Анастасия" Велковски манастир "Св. Св. апостоли Петър и Павел" Веслецки манастир "Св. Спас" Воденски манастир Врачански манастир "Св. Троица" Върбовнишки манастир "Св. Никола" Главановски (Глава) манастир „Св. Николай” Глоговишки манастир "Св. Николай" Горнокознички манастир Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“ Долнобешовишки манастир „Свети Архангел Михаил“ Драгомански манастир Дренски манастир "Успение Богородично" Емонски манастир "Св. Николай" Желенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Завалски манастир "Св. Никола" Искрецки манастир "Успение Богородично" Кондофрейски манастир Кръстецки манастир "Св. Богородица" Маломаловски манастир "Св. Николай" Манастир “Света Богородица" - с. Жеравна Манастир "Възнесение Господне"- с.Брезе Манастир "Градище" - гр. Бобошево Манастир "Св. Димитър" - с. Бъта Манастир "Св. Дух" - с. Косача Манастир "Св. Никола" - с. Конска Манастир "Св. Пантелеймон" - с. Стоян Заимово Манастир "Св. Стефан" - гр. Ахтопол Манастирски комплекс на остров "Св. Тома" Манастирче "Св. Илия" - с. Бяла вода Мисловщицки (Велиновски) манастир "Успение Богородично" Мътнишки манастир "Св. Николай" Нанковски манастир Неделишки манастир "Св. Атанасий Велики" Новаченски манастир "Преображение Господне" Огойски манастир "Св. Пантелеймон" Осиковски манастир "Св. Богородица" Перущенски манастир "Св. Тодор" Пещерски манастир "Св. Николай Мирликийски" Подгумерски манастир "Св. Димитър" Поцърненския манастир "Св. Възнесение Господне'' Прибойски манастир Равненски манастир "Св. Богородица" Радибошки манастир "Св. Троица" Расовски манастир 'Света Троица' Ребровски манастир "Св. Николай Мирликийски" Свогевски манастир "Св. Петка" Сеславски манастир "Св. Николай" Смочански манастир Созополски манастир "Св. св. Кирик и Юлита" Сотирски манастир "Св. Петка" Средновековен манастир - с. Църварица Средновековен манастир в м. "Манастиро" - гр. Земен Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Голема Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Мала Фуча Средновековен манастир в м. "Манастиро" - с. Таваличево Средновековен манастир в местн. "Студенец" Средновековен манастир на връх Манастирище - гр. Батак Средновековен монастир - с. Манастирище Трудовецки манастир "Св. Георги" Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" Хърлецки манастир "Св. Троица" Чудински манастир "Св. Пантелеймон"