Ветрен

Село Ветрен,изглед от западВетрен е село в Западна България,намира се в община Невестино,Област Кюстендил.Отстои на 32 км южно от село Невестино и на 42 км югоизточно от Кюстендил.
Село Ветрен принадлежи на етно-географската област Пиянец.Селото с отделните си махали (17 на брой),пръснати на голямо разстояние една от друга,е разположено в полите на планината Осогово,по южните и западни склонове на вр. Езерник и вр. Човеко,и върху сверните спусъци на граничното било.Някои от ветренските махали сеВетрен и връх Езерник (1266 м) намират непосредствено до граничната линия между България и Република Македония.След Освобождението (1878 г.),при прокарването на границата,част от южните махали на селото са отделени,днес те формират село Ветрен в Община Делчево на Република Македония.До 1878 г. към Ветрен се числяла и махалата Петревци,която граничната линия също отцепила и била присъединена към с.Киселица (Община Делчево,Р.Македония).
Махалата ДамянциСъществуват различни версии за произхода на името на селото,като най-разпространена е тази,че наименованието идва от голото и обветрено място ,в което се намира селището.Според едно предание селото е получило настоящето си име от пресилници,дошли тук от пазарджишки Ветрен,след като изклали няколко турци,които били "хвърлили око" на красивите им жени.
Районът на село Ветрен е бил населен от най-дълбока древност.Следи от живот и праисторическо селище са открити в пещерата под връх Човеко,на 3 км северно от центъра на селото.Там са намерени чукове,брадви и други оръдия,изработени от камък,кремък и кост,както и една бронзова брадва.Селището и находките са датирани от енеолитната и бронзовата епоха (IV-III хил. пр.Хр.).
Ветренска къщаВ земите,влизащи  във ветренското землище са живеели и траки,вероятно от племето Пеони.Доказателство за това е уникалното тракийско светилище при махалата Дамянци.Същото култово място е било използвано и по-късно,но вече през християнската епоха,когато е издигнат,запазеният досега монументален каменен кръст,известен като "Кръстати камен".
Днешните жители на Ветрен,както и тези на другите пиянечки села,не са потомци на старото,коренно население,което по време на помохамеданчването на българите в този край през XVII-XVIII в. се пръснало по близки и далечни краища на поробеното отечество.За дълго време Пиянец,респективно и Ветрен,опустял и едва от около средата на XVКъща в мах. ДамянциIII в. до XIX в.,на етапи и по отделни родове и семейства,част от това коренно население се завърнало при старите си огнийща,но повечето били нови заселници без предишна връзка със селото.Днес малко родове помнят от къде са дошли.Според преданията жителите на вече безлюдната махала Дамянци са потомци на преселници от село Ветрен(Пазарджишко),дошли тук в началото на XIX в.
КметствотоПо всичко личи,че тук е имало селище през средновековието.За първи път то се споменава в турските данъчни регистри от 1576 г. като "Ветрене".Според смътни спомени,достигнали до днес чрез преданията,селото първоначално е било купно(на едно място),намирало се е в местността "Старо село",на около 500 м източно от черквата,където допреди години все още личели зидове от камъни и кал.По-късно,с нарастването на домаконстватЕдинственият сигурен превоз по тези местаа,а заедно с това и на нуждите им,това село се пръснало-близо до обработваемата земя и кошарите,и така били образувани днешните махали.
Свидетелство за средновековния живот на селото са и останките от старо "църквище"(църква) в местността "Кръсто-Блато".Друг доста стар християнски паметник е кръста при оброк "Св.Георги",непосредствено до запустялата застава.
Селската църква "Св.Св.Петър и Павел" е от следосвобожденския период,строена е през 1899 г. от майсторите Петре Стоилов Атанасов,Лазо Ангелов и Мите Тачов,а иконите са рисувани от Иван Костадинов (1850 - 1917) от Петрич и Аце Костадинов (Атанас Буовски) от село Буф,Гърция.В близост до черквата,в селското гробище се извисява вековен дъб,под клоните му е било старото оброчище,където преди построяването на съседния храм,на Петровден се провеждала служба с курбан.Кобилата Събка
Ветренско семействоПрез 1866 г. селото наброява 64 домакинства и 451 жители,а през 1893 г. то има 7339 декара землище,от които 4518 дка ниви, 2518 дка гори и др. и се отглеждат 1929 овце,724 кози, 242 говеда и 92 коня.Основен поминък на селяните бил земеделието и животновъдството,равивали се и домашните занаяти.
През 1900 г. е открито училище,а през 19Запустялата застава13 г. е построена училищната сграда.
Обликът на Ветрен е чувствително променен след 1944 г. и особено след настъпилите промени в страната от 1989 г. до сега.В резултат на засилените миграционни процеси,днес в селото живеят едва 10-тина души (2011 г.),за сравнение-през 1946 г. тък са живеели 768 души.

Използвана литература:
1.Захариев, Йордан - Сборник за народни умотворения. книга XIV. Пиянец, София, 1949 г.
2.Дремсизова-Нелчинова, Цв. и Слокоска, Л. - Археологически паметници от Кюстендилски окръг, София, 1978 г., с.14

Църква в местността "Кръсто-Блато" - с. Ветрен

Средновековната църква в местността "Кръсто-Блато" се намира на около 300-400 м североизточно от селската черква,при махалата Новаковци. От незапомнени времена мястото около църквата е ...